ATV-ul european Johannes Kepler s-a dezintegrat în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific

Modulul spaţial automatizat de tip cargo Johannes Kepler (ATV-2) s-a autodistrus, marţi, la intrarea în atmosfera terestră, deasupra Oceanului Pacific, după o misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA), informează AFP.

Urmărește
9 afișări

ATV-ul (Automated Transfer Vehicle) Johannes Kepler s-a desprins, luni, de ISS şi a plutit pe orbită către punctul prevăzut de reintrare în atmosferă, deasupra Pacificului de sud.

După ce şi-a pornit de două ori motoarele pentru a-şi corecta traiectoria, ATV-ul a intrat în atmosfera înaltă a Terrei, la o altitudine de circa 100 de kilometri, s-a învârtit în jurul propriei axe, iar apoi a coborât în atmosferă, dezintegrându-se din cauza temperaturilor ridicate create de viteza mare de coborâre, presiune şi forţa de frecare.

Cele câteva deşeuri care au rezistat acestor condiţii extreme (motoarele, în special) s-au prăbuşit în plin ocean, la 3.000 de kilometri de coastele vestice ale Noii Zeelande, a precizat ESA.

Zona aleasă pentru a încheia această misiune este folosită în mod curent de specialişti pentru a programa reintrarea în atmosferă a vehiculelor spaţiale, deoarece nu este locuită şi se află la mare distanţă de culoarele aeriene şi de rutele maritime.

Aceeaşi regiune a fost aleasă şi pentru dezintegrarea ATV-1, în septembrie 2008, şi pentru cea a staţiei spaţiale ruse MIR, în 2001.

Johannes Kepler a fost al doilea dintr-o serie de cinci ATV-uri pe care ESA le lansează pentru a aproviziona ISS şi care pleacă de la baza spaţială Kourou din Guyana franceză. Al treilea ATV, ce va fi lansat în 2012, a primit numele fizicianului italian Edoardo Amaldi, al patrulea se va numi Albert Einstein, iar cel de-al cincilea nu a primit deocamdată un nume oficial.

ATV-ul Johannes Kepler, cu un diametru de 4,5 metri şi o lungime de aproape 10 metri, le-a dus celor şase membri ai echipajului de la bordul ISS peste şapte tone de provizii, oxigen şi carburant, după conectarea sa la Staţia Spaţială Internaţională ce a avut loc pe 24 februarie.

ATV-ul a fost apoi umplut cu diverse deşeuri, nepericuloase, care au fost distruse odată cu el, la reintrarea în atmosferă.

Tot marţi, un vas de tip cargo rusesc Progress M-11M a fost lansat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan către ISS, a anunţat Centrul de control al zborurilor spaţiale (TSOUP).

Modulul Progress M-11M a fost lansat la ora 14.38 GMT, cu o încărcătură de peste 2,6 tone - în special apă şi carburant. Conectarea la ISS este prevăzută a avea loc pe 23 iunie, la ora 16.37 GMT.

În prezent, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale se află şase astronauţi - trei ruşi, doi americani şi un japonez.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici