ATV-ul Johannes Kepler s-a conectat, joi, la ISS

ATV-ul Johannes Kepler, a doua navetă cargo europeană complet automatizată, lansată în urmă cu 8 zile cu ajutorul unei rachete Ariane, s-a conectat, joi, la ora 15.47 GMT, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pe care o va aproviziona cu oxigen, alimente, carburant şi îmbrăcăminte, potrivit AFP.

Urmărește
5 afișări

"Europa a obţinut un nou succes", declara Jean-Yves Le Gall, directorul societăţii Arianespace, citat de AFP, după ce ATV 2 s-a separat de racheta Ariane, lansată de la centrul spaţial din Kourou, Guyana Franceză.

ATV-2, un vas spaţial masiv, fără echipaj uman, trebuie să aprovizioneze ISS, dar şi să corecteze orbita staţiei.

Vasul, dotat cu mijloace de navigare de înaltă precizie, trebuie să se deconecteze de la ISS trei luni şi jumătate mai târziu, după ce va fi încărcat cu deşeuri de pe staţie. ATV-2 urmează să se dezintegreze în atmosferă, la fel ca predecesorul său.

Având o masă de peste 20 de tone - inclusiv încărcătura -, ATV-2, lung de 10,3 metri şi cu un diametru de 4,5 metri, este cel mai mare vas de acest tip pe care o rachetă Ariane 5 l-a dus pe orbită, a subliniat societatea Arianespace.

ATV-2, care poartă numele lui Johannes Kepler, astronomul care a formulat, în urmă cu patru secole, mai multe legi fundamentale privind mişcarea planetelor, va transporta o încărcătură mai mare decât cea dusă pe ISS de predecesorul său.

"Jules Verne a livrat 4,6 tone, iar acesta va livra 7,1 tone, adică cu 2,5 tone în plus", datorită mai ales modificărilor care au permis uşurarea vasului, a declarat Olivier de la Bourdonnaye, director al programului ATV-2, din partea constructorului Astrium.

În afară de 100 de kilograme de oxigen şi 1,6 tone de provizii, haine şi alte pachete destinate celor şase ocupanţi ai ISS, ATV-ul Johannes Kepler va transporta carburant, dintre care 850 de kilograme pentru funcţionarea staţiei. Totodată, ATV va aduce pe ISS materialele necesare experimentului ştiinţific "Geoflow" care permite reproducerea pe orbită a condiţiilor de mişcare a fluidelor din interiorul Terrei.

ESA are programate cinci astfel de ATV-uri. Următoarele ATV-uri (Automated Transfer Vehicle) vor fi indispensabile pentru funcţionarea ISS după 2011, când NASA va retrage din circulaţie cele trei navete spaţiale ale sale.

ISS se află pe orbita joasă a Terrei, la o altitudine de 350 de kilometri.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

La câteva ore de la conectarea ATV-ului la ISS, naveta spaţială Discovery, cu şase astronauţi la bord, va fi lansată de la centrul spaţial Kennedy, din Florida, pentru o misiune pe ISS de 11 zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici