Prima pagină » Cultură-Media » Cercetătorii clujeni de la UBB au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale

Cercetătorii clujeni de la UBB au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale

Cercetătorii de la Facultatea de Georgrafie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au descoperit o metodă inedită de măsurare a veniturilor locale utilizând imagini din satelit ale iluminatului pe timp de noapte.
Cercetătorii clujeni de la UBB au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale

Potrivit unui comunicat al UBB, studiul cercetătorilor clujeni a fost publicat în jurnalul academic Remote Sensing.

„Articolul propune o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale, reprezentată de utilizarea imaginilor satelitare ce urmăresc colectarea datelor privind iluminarea nocturnă. Astfel, echipa de cercetare a devenit primul grup care a realizat aceste calcule în România şi primul grup din lume care a estimat prin această metodă veniturile la nivel local”, se arată în comunicat.

Studiul şi-a propus estimarea venitului pe cap de locuitor cu ajutorul unui model de învăţare automată pentru 46 de oraşe cu peste 50.000 de locuitori, bazat pe imaginile satelitare, pentru anul 2018.

„Pentru automatizarea calculului, a fost dezvoltat un nou instrument numit EO-Incity (Earth Observation – Income city). Un indicator numit sum of lights (SOL) a fost extras prin intermediul instrumentului EO-Incity şi datele privind veniturile populaţiei au fost integrate într-un algoritm pentru a calcula o ecuaţie de transfer şi eroarea medie. Rezultatele obţinute au fost ulterior reintegrate şi utilizate pentru estimarea valorii veniturilor la nivel local. Analizele de regresie au evidenţiat o relaţie stabilă şi puternică între SOL şi venituri pentru oraşele analizate. Instrumentul EO-Incity şi modelul de învăţare automată s-au dovedit a fi eficiente în estimarea în timp real a veniturilor la nivel local”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB susţin că aceste rezultate sunt foarte utile în condiţiile în care în România veniturile sunt calculate doar la nivel naţional şi, indirect, cu o întârziere de doi ani, la nivel regional şi judeţean. Metoda propusă permite calculul veniturilor locale în timp real, ceea ce va permite efectuarea unor analize obiective şi fundamentate empiric în vederea realizării strategiilor şi politicilor de dezvoltare economică.