- Home
- Cultură-Media
- VIENA, (16.10.2013, 16:08)
- Florin Badescu
Austria: Cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt
Moştenitorii familiei Lederer, colecţionari de artă, au depus o cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt (1862-1918), una dintre cele mai cunoscute opere aparţinând curentului artistic Secesiunea vieneză, a anunţat miercuri avocatul lor, Marc Weber.
Urmărește
372 afișări
Austria: Cerere de restituire a frescei "Friza Beethoven", de Gustav Klimt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cererea de restituire a fost depusă la Ministerul Culturii din Austria, potrivit aceluiaşi avocat.
Opera, furată de nazişti în 1938, a fost restituită fiului Serenei Lederer, Erich, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Întrucât fresca nu putea fi scoasă din Austria din cauza interdicţiei de export, Erich Lederer a decis să o vândă în 1973 Austriei, după ce dorinţa sa de a expune lucrarea în foaierul Operei Naţionale din Viena (Staatsoper) i-a fost refuzată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
După o restaurare care a durat zece ani, fresca a fost expusă în Muzeul Secesiunii, începând din 1986.
"Potrivit legii actuale, este posibil să se restaureze o operă de artă care a fost vândută unei ţări - indiferent de preţ - datorită interdicţiei de export. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu «Friza Beethoven»", a declarat Marc Weber pentru agenţia de presă austriacă APA, avocatul unora dintre moştenitorii familiei Lederer.
El a confirmat astfel o informaţie apărută în The New York Times. Potrivit cotidianului american, opera a fost cumpărată de Austria cu 750.000 de euro, o sumă de două ori mai mică decât preţul estimat în epocă de casa de licitaţii Christie's.
"Frise Beethoven" a fost prezentată pentru prima dată pe 15 aprilie 1902 la Muzeul Secesiunii din Viena. Această frescă cu o lungime de 34 de metri şi o înălţime de 2 metri se compune din trei părţi diferite. Ea reprezintă interpretarea vizuală a "Simfoniei a 9-a" a compozitorului german Ludwig van Beethoven (1770-1827).
Gustav Klimt a realizat această friză monumentală pentru cea de-a XIV-a expoziţie a mişcării artiştilor austrieci din curentul Secesiunea vieneză, organizată între 15 aprilie 1902 şi 27 iunie 1902, consacrată lui Beethoven.
Friza a fost cumpărată de industriaşul Carl Reininghaus pe şapte panouri. El a vândut-o apoi familiei industriaşului austriac de etnie evreiască Lederer. După ataşarea Austriei la Germania nazistă, în 1938, colecţionara de artă Serena Lederer a fost nevoită să emigreze în Ungaria, unde a decedat în 1943.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe