"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", proiectat în deschiderea New Europe Film Festival

Filmul "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, va fi prezentat în deschiderea New Europe Film Festival, care se desfăşoară între 1 şi 12 aprilie, la Edinburgh (Marea Britanie), informează Institutul Cultural Român din Londra.

Urmărește
4 afișări

Festivalul mai prezintă filme din Polonia, Ungaria, Slovenia, Republica Cehă, Slovacia şi Bulgaria.

Documentarul lui Andrei Ujică este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

"La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se numeşte Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu", îşi explică Andrei Ujică demersul.

Cu o pregătire filologică, după ce scrie împreună cu Şerban Foarţă versuri memorabile pentru grupul rock Phoenix şi după publicarea unor nuvele şi eseuri, timişoreanul Andrei Ujică se dedică, din 1990, cinematografiei. Realizează în 1992 "Videogramele unei revoluţii", iar în 1995, "Out of the Present", comparat adeseori cu "Odiseea spaţială" sau "Solaris" şi considerat cel mai important film non-ficţional din anii 90. Datorită convergenţei dintre viziunea cinematografică şi scenele artistice, acesta a devenit subiectul unor expoziţii de renume, cum ar fi Unknown Quantity, de la Fundaţia Cartier, Paris, unde Andrei Ujică a creat o instalaţie bazată pe dialogul dintre Paul Virilio şi Svetlana Alexievitch, în care tradiţiile dialogului filosofic se confruntă cu cinematograful ca "maşinărie vizionară". Andrei Ujică a emigrat în Germania în anul 1981. În prezent, el este profesor la Universitatea din Karlsruhe, unde predă literatură, teoria mass-media şi arta filmului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici