- Home
- Cultură-Media
- TÂRGU MUREŞ, (04.03.2015, 14:08)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Autorităţile din Mureş avertizează că Sighişoara riscă să fie exclusă din lista siturilor UNESCO
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş avertizează că centrul istoric al Sighişoarei riscă să fie exclus de pe lista siturilor UNESCO, din cauză că imobilele sunt restaurate fără avize şi prin tehnici incorecte, iar lucrările au loc ”cu distrugeri iremediabile, irecuperabile şi ireversibile”.
Urmărește
746 afișări
Autorităţile din Mureş avertizează că Sighişoara riscă să fie exclusă din lista siturilor UNESCO (Imagine: Lucian Vasilescu/Publimedia)
Arhitectul-şef al judeţului, Răzvan Şipoş din cadrul Consiliului Judeţean Mureş, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există ”îngrijorări îndreptăţite” legate de ”posibilitatea menţinerii” municipiului Sighişoara pe lista siturilor UNESCO, din cauza neregulilor constatate la capitolul disciplină în construcţii.
Şipoş a spus că a descoperit o serie de nereguli începând de anul trecut, de când a preluat responsabilităţile de arhitect şef al Sighişoarei pentru că postul a rămas vacant în iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
”Problema cea mai gravă este că se construieşte neautorizat şi fără avizul Ministerului Culturii. Faptul că se montează ferestre de tip termopan este cea mai mică problemă, grav este că se lucrează fără respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile şi ireversibile. Există o disciplină în construcţii care este scăpată de sub control şi pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitraţiei ridică semne de întrebare dacă acest sit îşi păstrează autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru că riscă să fie exclus”, a spus arhitectul-şef.
Conform acestuia, multe lucrări executate la imobile monumente istorice nu sunt autorizate, iar altele pentru care s-au obţinut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor.
Şipoş susţine, de asemenea, că unele autorizaţii ”au fost emise de primărie fără respectarea legii”, iar în multe cazuri nu are loc o recepţie a lucrărilor, astfel că nu se verifică dacă au fost respectate condiţiile tehnice.
Arhitectul-şef al judeţului a precizat însă că până în acest moment ”nimeni nu a făcut vreun demers pentru excluderea de pe lista siturilor UNESCO”.
El a adăugat că recomandă constituirea unei comisii locale de urbanism, care să îşi exprime punctul de vedere în cazul fiecărei lucrări executate şi să urmărească respectarea proiectelor.
Pe de altă parte, primarul interimar al Sighişoarei, Dan Eugen Bândea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că administraţia locală acordă ”toată atenţia” centrului istoric şi îl va sprijini pe viitorul arhitect-şef.
”Pentru conservarea şi protejarea sitului, Sighişoara a făcut timp de trei ani (2011-2013) parte din proiectul european HERITPROT, privind protecţia la foc şi îmbunătăţirea sistemelor de stingere a incendiilor în Centrele istorice înscrise în patrimoniul mondial. În consecinţă, Sighişoara este singurul oraş din România în care pompierii beneficiază de cel mai complex şi mai exhaustiv plan de implementare/acţiune pentru riscul la foc al sitului UNESCO”, a afirmat primarul interimar.
Conform acestuia, ”de la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial nu a existat şi nici nu există vreo notificare din partea Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la posibilitatea excluderii Centrului Istoric Sighişoara din Lista UNESCO”.
”A existat doar o scurtă perioadă de monitorizare în perioada în care se vehicula construirea Dracula Parc undeva la limita oraşului. Neregularităţile la care domnul arhitect şef al judeţului face referire, fără a da însă şi exemple concludente, vor fi verificate, iar acolo unde acestea se vor constata, se va proceda conform legislaţiei în vigoare”, a adăugat edilul.
Centrul istoric al oraşului Sighişoara a fost inclus în Lista patrimoniului mondial în anul 1999.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe