Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că, în fiecare an, Secţia de artă a instituţiei organizează câte o expoziţie cu lucrări ale artiştilor plastici importanţi din această zonă, în încercarea de a-i „readuce” acasă, iar anul acesta Virgiliu Parghel a onorat invitaţia muzeului.
Criticul de artă Valentin Ciucă a apreciat că o expoziţie de un asemenea calibru se întâlneşte din ce în ce mai rar în România arătând că Dumnezeu l-a favorizat pe Virgiliu Parghel să aparţină acestui spaţiu şi să stea în preajma unui mare artist român, Corneliu Baba.
„Această expoziţie este expresia unei revolte. O revoltă interioară, atât pe plan mental, dar şi în expresia artistică, pentru că, sigur, lumea poate fi edulcorată, fardată, ori el are autenticitatea unui om care, spunând adevărurile, câteodată, crude despre el însuşi, arată şi în oglinzile imaginare cum arătăm de fapt cu adevărat”, a spus Ciucă.
El a subliniat că expoziţia lui Virgiliu Parghel ar trebui să circule „prin tot orizontul european, pentru că ar arăta, pe de o parte, că noi avem acces şi la diafanităţile grigoresciene, la dramatismul lui Andreescu, dar şi la toate formulele care au marcat secolul al XX lea”.
Unul dintre profesorii de desen ai pictorului Virgiliu Parghel şi un bun prieten al acestuia, Adrian Bocancea, a spus că vernisarea acestei expoziţii retrospective reprezintă o mare sărbătoare pentru iubitorii de artă din Suceava, dar şi pentru admitatorii operei lui Virgiliu Parghel.
Artistul plastic Virgiliu Parghel a spus că se împlinesc aproape 20 de ani de când a vernisat ultima expoziţie la Suceava.
„Lăsând multe lucruri aici, la Suceava, am venit de fapt să întâlnesc, să regăsesc lucrurile care m-au aşteptat foarte frumos, aşezate, undeva, în sufletul celor care sunt aici”, a spus Parghel.
Expoziţia cuprinde 44 de lucrări, portrete, compoziţii, peisaje, realizate de Virgiliu Parghel între anii 1971-2010, printre acestea numărându-se Autoportret din liceu- 1971, Autoportret cu pălărie- 1973, Portretul mamei- 1983, Anca în atelier- 1991, Anca. Portret- 1985, Pădure de fagi iarna- 1985, Poveste din Bucovina I- 2010, Plaiul Şarului după ploaie- 2004, Simbol solar- 2010, Toamnă la Mitocaş- 2010 sau Portretul Doinei- 2010.