Avem noi strămoşi. Ce descoperire au făcut cercetătorii

  • S-a descoperit că un set de urme despre care se credea că aparţineau unui urs preistoric aparţineau de fapt unei specii umane străvechi.
  • Amprentele ne demonstrează că arborele nostru genealogic este mai mare şi mai divers
Urmărește
15952 afișări
Imaginea articolului Avem noi strămoşi. Ce descoperire au făcut cercetătorii

Avem noi strămoşi. Ce descoperire au făcut cercetătorii

Conform publicaţiei USA Today, s-a descoperit că un set de urme vechi de 3,66 milioane de ani din Tanzania despre care se credea că aparţineau unui urs preistoric aparţineau de fapt unei specii umane străvechi. 
 
Zona Laetoli din nordul Tanzaniei este cunoscută pentru că are fosile preistorice, precum cele ale indivizilor din genul Australopithecus afarensis, considerată cea mai timpurie specie umană bipedă.   
 
Nu departe de situl Laetoli G, s-au găsit un set de amprente în situl Laetoli A, în anul 1970.
 
Amprentele sunt prea largi ca să aparţină speciei Australopithecus afarensis. Iniţial, erau considerate ca fiind de urs, dar Ellison McNutt, profesor asistent de la Heritage College of Osteopathic Medicine din cadrul Universităţii Ohio a declarat că amprentele respective nu aparţineau unei specii de urs.
 
Ceea ce l-a convins să susţină că amprentele provin de la un hominid timpuriu se datorează comparaţiei dintre cele făcute oameni şi urşi.
 
"Nu este în concordanţă cu un urs şi nu pare să fie în concordanţă nici cu amprentele pe care le  vedem în sit-ul Laetoli G, care  aparţin lui afarensis. Aşa că pare să fie puţin mai mult un picior uman primitiv", a declarat McNutt către USA Today.
 
Autorul principal al studiului revizuit de colegi publicat miercuri în  jurnalul Nature a  explicat că ceea ce face să pară că provine de la un hominin - strămoşii oamenilor - se datorează încrucişării pe care o indică amprentele. Când urşii sau cimpanzeii încearcă să se ridice, ar trebui să fie pe un picior. Se clatină atunci când fac acest lucru şi nu pot să-şi menţină echilibrul. 
 
McNutt a mers la o rezervaţie locală de urşi şi i-a pus pe urşi acolo să facă amprente, astfel încât să le poată compara cu cele de la site-ul Laetoli A. Amprentele nu s-au potrivit.
 
McNutt a declarat că ”este foarte posibil ca inividul care a lăsat amprente în Laetoli A să fi privit de sus, peste peisaj, şi să fi văzut un Australopithecus afarensis deplându-se. Amprentele ne spun că arborele nostru genealogic este mai mare şi mai divers.”
 
McNutt a adăugat că speră să găsească mai multe amprente similare ca să înţeleagă mai bine mişcarea şi dimensiunea indivizilor din această specie. 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici