- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.01.2013, 17:44)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
B1, Money Channel, OTV, PrimaTV, RealitateaTV, RomâniaTV şi TVR riscă să le fie retrase licenţele
Televiziunile B1 TV, Money Channel, OTV, Prima TV, Realitatea TV, România TV şi TVR şi postul de radio Kiss FM nu au făcut dovadă la CNA că au plătit o serie de amenzi, fapt pentru care CNA a decis prin vot, joi, că, dacă nu vor face dovada plăţii până marţi, le va retrage licenţa.
Urmărește
2827 afișări
B1, Money Channel, OTV, PrimaTV, RealitateaTV, RomâniaTV şi TVR riscă să le fie retrase licenţele (Imagine: Shutterstock)
Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a prezentat în şedinţa de joi o situaţie a televiziunilor şi radiourilor care nu au făcut la CNA dovada achitării unor amenzi aplicate de Consiliu în perioada ianuarie - iunie 2012, aşa cum le obligă Legea audiovizualului.
Astfel, B1 TV nu a prezentat dovada că a achitat o amendă în cuantum de 5.000 de lei, Money Channel - o amendă de 5.000 de lei, OTV - o amendă de 50.000 de lei, Prima TV - două amenzi de câte 50.000 de lei, Realitatea TV - 4 amenzi (de 5.000 de lei, 25.000 de lei, 12.000 de lei şi 25.000 de lei), România TV - 5 amenzi (50.000 de lei, 10.000 de lei, 10.000 de lei, 10.000 de lei şi 10.000 de lei), TVR - 4 amenzi (20.000 de lei, 25.000 de lei, 20.000 de lei, 20.000 de lei).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Pe de altă parte, Kiss FM nu a făcut dovada achitării unei amenzi în cuantum de 10.000 de lei.
Şi la nivel local există televiziuni care nu au făcut dovada achitării unor sancţiuni aplicate de CNA: TV Prahova (5.000 de lei), RTT (5.000 de lei, 10.000 de lei), TV Târgovieşte (5.000 de lei), Tele M Piatra Neamţ (5.000 de lei), Realitatea Târgu-Mureş (5.000 de lei), Unu TV Piatra-Neamţ (5.000 de lei), TV Galaţi (5.000 de lei), E Maramureş (5.000 de lei), Teleloviştea (100.000 de lei) şi Tele 2 Severin (10.000 de lei).
Astfel, Valentin Jucan a propus, în baza articolului 57 din Legea audiovizualului, "ca în situaţia în care, până marţea viitoare, aceşti radiodifuzori nu fac dovada plăţii acestor sancţiuni", să li se retragă licenţa. "Pentru că au avut timp până acum să plătească aceste amenzi sau să vină cu o ordonanţă de suspendare a lor. Aveau la dispoziţie nenumărate căi. Vă propun să le mai dăm un răgaz până marţi, să vină cu dovada plăţii sau alte variante juridice, în caz contrar să le retragem licenţa de emisie", a spus Valentin Jucan.
Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia".
Propunerea lui Valentin Jucan a fost votată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Christina Trepcea) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).
Decizia l-a nemulţumit pe Christian Mititelu, care a spus că este "nerezonabil" să ceri până marţi un lucru pe care nu l-ai cerut niciodată până acum şi care oricum nu demonstrează dacă radiodifuzorii respectivi au plătit sau nu. "E doar o chestiune birocratică prin care încercăm să şicanăm diverse posturi", a spus Mititelu.
În această situaţie, Viorel Vasile Buda, vicepreşedintele CNA, a spus că, de fapt, s-a votat ca secretariatul general al CNA să solicite acestor posturi de televiziune şi radio să facă dovada acestor plăţi. "Dacă nu marţi, atunci vom hotărî pentru fiecare caz în parte", a spus Buda.
În schimb, Christian Mititelu a spus că subiectul privind radiodifuzorii care nu au făcut dovada plăţilor amenzilor nu era pe ordinea de zi a şedinţe de joi, fapt pentru care nu ar fi trebuit să fie discutat, potrivit noilor practici ale membrilor CNA, care, la începutul fiecărei şedinţe, votează subiectele ce urmează să fie discutate.
"Eu înţeleg că se mai întâmplă, s-a mai întâmplat să votăm fără să ştim ce votăm, dar acuma trebuie să ştim ce votăm. Noi votăm acum ca o serie de posturi centrale să li se retragă licenţa dacă până marţi nu fac dovada (...) Cel puţin două dintre aceste posturi sunt în procedură de insolvenţă, oricum cred că este foarte greu să faci dovada în situaţia asta, pentru că asta depinde de ce se întâmplă la masa credală. Ne legăm de un detaliu birocratic numai aşa ca să creăm şicane. Iertaţi-mă, nu pot să accept stilul ăsta de lucru", a spus Mititelu.
Totuşi, Viorel Vasile Buda a spus că votul a fost dat. "Noi nu avem nicio treabă cu posturile, nici cu licenţa, nici cu ordinea de zi. Am solicitat numai secretariatului general al CNA să solicite posturilor. Vor face o scrisoare. Nimic altceva, nu s-a pus problema să ridicăm, să prelungim, să anulăm vreo licenţă. Eventual, se va putea face pe viitor", a spus Buda.
"Procedura de insolvenţă nu te exonerează de obligaţiile pe care le ai faţă de legea în vigoare", a spus, la rândul său, Valentin Jucan.
Pe de altă parte, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că "nu este vorba despre nicio şicană" la adresa televiziunilor şi că "orice instituţie îşi face la finalul anului o situaţie".
Totuşi, Christian Mititelu a spus că articolul invocat de Valentin Jucan este "una din prevederile din lege care are un element de absurditate" "Şi atunci trebuie să păşim cu prudenţă şi cu înţelepciune, nu să dăm un termen de două zile. Scrisoarea pleacă mâine (vineri, n.r.) şi noi vrem ca până marţi să aducă dovezi. Dacă nu aduc dovezi, asta nu dovedeşte că nu au plătit. Deci oricum nu putem să aplicăm strict legea", a spus Mititelu.
În discuţie a intervenit un reprezentant al secretariatului general al CNA, care a sugerat că poate ar fi mai bine ca termenul de depunere a dovezilor să fie până joi.
"Nici nu am spus care marţi. După joia care vorbiţi dumneavoastră mai există un marţi", a spus Viorel Vasile Buda.
"Iertaţi-mă. Care marţi până la urmă? Marţi 2014?", a intervenit Jucan, care ulterior a părăsit sala de şedinţe a CNA, spunând: "O zi bună vă doresc pentru aplicarea legii în România. Îmi cer scuze nu am cum să particip la aşa ceva".
Întrucât după plecarea lui Jucan CNA a rămas fără cvorum - şedinţele se pot desfăşura numai în prezenţa a minimum 8 membri -, şedinţa de joi a fost suspendată.
De altfel, Valentin-Alexandru Jucan a declarat joi, pentru presă, că se gândeşte foarte serios să îşi dea demisia din CNA, pentru că este nemulţumit de faptul că unii dintre membrii Consiliului votează ceva, după care îşi retrag votul. El şi-a menţinut declaraţia şi după finalizarea şedinţei, precizând că analizează în continuare posibilitatea de a-şi da demisia.
Şi Narcisa Iorga, un alt membru al CNA, a părăsit şedinţa de joi, declarând într-un comunicat remis MEDIAFAX că gestul său este "o primă formă de protest faţă de noua conduită de lucru" a Consiliului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe