Baconschi roagă presa să trateze cu sobrietate tema scutului antirachetă amplasat la Deveselu

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a rugat, joi, presa să încerce să trateze subiectul amplasării scutului antirachetă pe teritoriul Românei, în localitatea Deveselu, cu sobrietate, el apreciind că "trebuie să ne ţinem rangul" pe un subiect atât de serios care ţine de siguranţa naţională.

Urmărește
6 afișări

"Aş ruga partenerii noştri din media să omagieze simţul românesc al umorului, dar să încerce să trateze acest subiect cu o anumită sobrietate, pentru că e, până la urmă, un subiect serios. Cred că trebuie să ne ţinem puţin rangul în această privinţă, pentru că sunt chestiuni de siguranţă naţională", a spus Baconschi, într-o dezbatere desfăşurată la sediul MAE cu tema "Stadiul şi perspectivele participării României la sistemul antirachetă al SUA".

La dezbatere a participat şi fostul premier Petre Roman, care a adus în discuţie faptul că tema scutului a fost tratată şi din perspectiva "umorului dâmboviţean".

"M-am interesat şi eu, am aflat că în comuna Deveselu, deşi e unitate militară, comuna nu are canalizare, apă. Asta nu e o chestiune care să ne arate cât de mult avem de făcut", a spus Roman, care a apreciat drept o "reuşită" amplasarea elementelor scutului antirachetă în România.

Primarul localităţii Deveselu (Olt), Gheorghe Beciu, a relatat că a fost sunat, miercuri dimineaţă, de către preşedintele Traian Băsescu, iar acesta i-a cerut să îi informeze pe localnici cu privire la scutul antirachetă şi a glumit cu el, spunându-i că "l-a luat presa în tărbacă".

"Azi de dimineaţă (miercuri - n. r.) m-a sunat domnul preşedinte. Am vorbit despre sistemul antirachetă şi mi-a spus, ceea ce vorbisem şi luni seară cu dumnealui, să informăm lumea şi să spunem că acest scut nu îi va afecta cu nimic. Nu va afecta nici populaţia şi nici activitatea pe care o desăşoară ei”, a declarat Gheorghe Beciu corespondentului MEDIAFAX.

Primarul din Deveselu spune că şeful statului a glumit cu el, spunându-i: "Am văzut că te-a lua lumea în tărbacă. Adică presa".

Beciu mai spune că a glumit şi el cu şefului statului şi că i-ar fi spus că, indiferent de culoarea politică a unuia sau altuia, este vorba "despre interesul naţional şi siguranţa naţională, nu de siguranţa locală".

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher au mers, marţi, în Olt, pentru a discuta cu autorităţile locale implicaţiile deciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de la Deveselu.

Pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea, în 19 martie 1952, Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat pe aerodromul Ianca, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 mai 1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operaţională, fiind desfiinţată în 2002, însă este în stare bună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici