Baletul Imperial Rus i-a adus pe "Romeo şi Julieta" pe scena Sălii Palatului

Spectacolul de balet "Romeo şi Julieta", pus în scenă vineri seara, la Sala Palatului din Bucureşti, a marcat două premiere, prezenţa în România a Baletului Imperial Rus, dar şi redeschiderea fosei din faţa scenei, nefolosită de peste zece ani.

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Baletul Imperial Rus i-a adus pe "Romeo şi Julieta" pe scena Sălii Palatului

Baletul Imperial Rus i-a adus pe "Romeo şi Julieta" pe scena Sălii Palatului

Spectacolul "Romeo şi Julieta", pe muzica lui Serghei Prokofiev şi în decorurile Teatrului Novaia Opera din Moscova, i-a adus pe scena Sălii Palatului pe cei 45 de dansatori ai Balatului Imperial Rus, care au evoluat timp de aproximativ trei ore, în aplauzele permanente ale celor circa o mie de persoane prezente la eveniment.

Celebra tragedie nemuritoare a lui William Shakespeare despre soarta a doi îndrăgostiţi care luptă împotriva destinului, "Romeo şi Julieta", a fost recreată într-un spectacol curat, în care dansul şi muzica s-au completat reciproc cu decorurile simple şi constituite de ziduri mobile, mutate pe scenă în diverse aranjamente, şi dintr-o pânză cu câteva coloane prezentate în perspectivă.

Pe o scenografia realizată de Evgheni Lisik şi Anna Ipatieva pentru Teatrul Novaia Opera din Moscova, dansatorii au evoluat fără probleme, reuşind să recreeze prin dans, lupte de spadă, intrigi şi poveşti de dragoste atmosfera din Verona secolului al XIV-lea. Această versiune a spectacolului fost inaugurată în anul 2004 şi reprezintă adaptarea pentru Baletul Imperial Rus a faimoasei coregrafii a lui Leonid Lavrovsky făcută de fiul său, Mihail Lavrovsky, care, în producţiile tatălui, interpreta rolul lui Romeo.

Venit pentru prima dată în România, Baletul Imperial Rus a reuşit să atragă publicul prin simplitate şi bun gust, cei mai apreciaţi fiind, desigur, cei doi balerini care i-au interpretat pe Romeo şi Julieta. Dansul cuplului a fost aplaudat minute în şir la sfârşitul spectacolului, la fel ca şi prestaţia dirijorului Valeriy Kritskov, care a evoluat în fruntea unei orchestre formată din 52 de muzicieni români.

Dincolo de faptul că spectacolul a marcat venirea pentru prima dată în România a Baletului Imperial Rus, cu spectacolul "Romeo şi Julieta", evenimentul a fost important şi pentru că orchestra condusă de dirijorul Valeriy Kritskov a performat din fosa din faţa scenei Sălii Palatului. Reprezentanţii Sălii Palatului au declarat pentru MEDIAFAX că fosa nu a mai fost folosită de peste zece ani, deschiderea ei fiind determinată în primul rând de specificul baletului "Romeo şi Julieta". Pe de altă parte, se doreşte folosirea din ce în ce mai des a acestei fose.

Spectacolul a avut şi un moment tensionat, între actele doi şi trei, dirijorul ieşind brusc din fosă. După aproximativ un minut de derută s-a anunţat o pauză de 15 minute. Potrivit muzicienilor din orchestră, momentul derutant ar fi fost provocat de o neînţelegere între dirijor şi directorul artistic al evenimentului, care nu au căzut de acord dacă să se facă sau nu o pauză între actele doi şi trei din spectacol.

Baletul Imperial Rus a fost fondat în anul 1994 de legendara balerină rusă Maiya Plisetskaya.

Director artistic al Baletului este Gediminas Taranda care, înainte de a crea compania, a fost solist principal al Teatrului Balşoi din Moscova şi a urmat cariera de coregraf sub îndrumarea lui Yury Grigorovich.

Repertoriul companiei include toate spectacolele clasice de balet, precum: "Lacul lebedelor", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Giselle", "Carmen", "Don Quijote", "Silfida" etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici