Balkan Media Forum propune realizarea unei platforme comune a mass-media din regiune

Un studiu pentru realizarea unei platforme comune a mass-media din regiunea Balcanilor ar putea fi elaborat în viitorul apropiat, potrivit concluziilor Forumului Balkan Media, eveniment organizat de instituţii ale Guvernului de la Ankara, transmite corespondentul MEDIAFAX în Turcia.

Urmărește
9 afișări

Participanţii la forumul desfăşurat la Bursa, pe 2 şi 3 mai, au discutat despre rolul media în stabilitatea şi securitatea regională, dar şi despre relaţia mass-media cu instituţiile internaţionale şi raportarea la iniţiativele regionale de pace.

Evenimentul a fost organizat de Directoratul General pentru Presă şi Informaţii din subordinea premierului turc Recep Tayyip Erdogan şi de Centrul de Cercetări Strategice al MAE de la Ankara.

Concluziile forumului reunite sub forma unei declaraţii finale menţionează idealul comun al unei regiuni paşnice şi promovarea unui mediu de toleranţă interculturală.

Forumul s-a încheiat cu o declaraţie comună care "afirmă importanţa libertăţii presei".

Totodată, organizatorii forumului şi-au propus realizarea unui studiu comun pentru susţinerea organizării unei platforme comune a mass-media din regiune în vederea unei mai bune comunicări.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa vicepremierului turc Bulent Arinc, care a vorbit în deschidere şi a asistat, apoi, la dezbateri. "Împărtăşim o istorie şi o geografie. Am trăit secole împreună şi am modelat împreună istoria Balcanilor prin traiul laolaltă. Am construit împreună soarta Balcanilor", le-a spus Bulent Arinc celor aproximativ 150 de participanţi din 12 state.

Murat Karakaya, directorul general al Directoratului general pentru presă şi informaţii din Turcia, a precizat la rândul său că este important ca jurnaliştii din regiune să se cunoască între ei şi să discute împreună tematicile regionale.

El a spus că speră să organizeze un nou eveniment de acest gen anul viitor sau peste doi ani, scopul final fiind realizarea unei asociaţii sau platforme comune a jurnaliştilor din regiune.

Întrebat, după dezbaterile publice, în legătură cu organizarea acestui eveniment în Turcia, ţară aspru criticată pentru numărul mare de jurnalişti arestaţi, oficialul de la Ankara a ţinut să precizeze că, în realitate, 95% din cei condamnaţi nu sunt jurnalişti cu adevărat, ci desfăşoară activităţi politice ilegale, iar condamnarea sau arestarea lor nu are legătură cu munca de jurnalist.

La rândul său, vicepremierul Bulent Arinc a spus că în ţara sa există numeroase surse de informare şi a subliniat importanţa consolidării mass-media, a respectării libertăţii de exprimare, dar şi a asumării responsabilităţii în ceea ce priveşte o informare corectă.

Bulent Arinc a mai spus că autorităţile de la Ankara pregătesc amendarea legislaţiei referitoare la presă, după alegerile de la jumătatea lunii mai. Această declaraţie a lui Arinc vine la o lună după ce comisarul european Stefan Fuele şi-a exprimat îngrijorarea privind arestarea în Turcia a 11 jurnalişti acuzaţi de complot. Comisarul european a declarat, la începutul lunii martie, că Turcia, în calitatea sa de ţară candidată la UE, trebuie să implementeze principii democratice fundamentale, precum libertatea de exprimare, şi să permită dezbaterile pluraliste în spaţiul public.

"Turcia trebuie să îşi amendeze urgent cadrul juridic pentru a îmbunătăţi exercitarea libertăţii presei în practică", a spus Fuele la acel moment.

De asemenea, Departamentul de Stat American a menţionat în raportul anual publicat la începutul lunii aprilie că libertatea presei în Turcia s-a aflat în declin constant în ultimii ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici