- Home
- Cultură-Media
- LONDRA, (29.09.2015, 14:05)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Banksy spune că materialele folosite la "Dismaland" vor fi donate taberelor de refugiaţi din Calais - FOTO
Grinzile, armăturile şi alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea "Dismaland", celebra expoziţie a artistului Banksy, vor fi folosite pentru a construi adăposturi solide şi rezistente în taberele de refugiaţi din Calais, în nordul Franţei, a anunţat artistul pe site-ul său, citat de Reuters.
Urmărește
138 afișări
Banksy spune că materialele folosite la "Dismaland" vor fi donate taberelor de refugiaţi din Calais (Imagine: Hepta)
Expoziţia "Dismaland" a fost considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, deşi Banksy a negat această interpretare. Încă de la intrare, numele parcului - contragere între "dismal" ("lugubru", în limba engleză) şi "Disneyland" - anunţă specificul expoziţiei. Acelaşi principiu se aplică şi logoului parcului - "Bemusement park" ("Parc care generează confuzie") -, dar şi sloganului expoziţiei ("Noua şi cea mai dezamăgitoare atracţie britanică").
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
"Dismaland" a fost o expoziţie de succes, fiind vizitată de peste 150.000 de persoane în cele cinci săptămâni cât a fost deschisă în oraşul britanic Weston-super-Mare.
"În curând... Dismaland Calais", a scris Bansky pe site-ul său, alături de o fotografie ce prezintă o atracţie turistică din "Dismaland" - castelul Frumoase din Pădurea Adormită - înconjurată de corturile dintr-o tabără de refugiaţi.
"Toate grinzile şi armăturile din «Dismaland» vor fi trimise în tabăra de refugiaţi care se află în «jungla» de lângă Calais, pentru a construi adăposturi rezistente. Niciun bilet nu va fi disponibil", a adăugat, cu umor, artistul britanic.
În jurul oraşului portuar francez Calais există mai multe tabere de refugiaţi care aşteaptă să ajungă în Marea Britanie.
Expoziţia "Dismaland", care a pus în scenă subiecte de actualitate, după modelul unei sculpturi şi al unui joc interactiv ce îi reprezintă pe imigranţii care încearcă să ajungă în Europa la bordul unor bărci, a reunit opere semnate de Banksy, dar şi producţii ale altor artişti cunoscuţi, precum Damien Hirst, David Shrigley, Escif, Paco Pomet şi Jenny Holzer.
Vizitatorii au putut să vadă în această expoziţie inedită o replică modernă a poveştii Cenuşăresei, decedată într-un accident de automobil şi înconjurată de un grup de paparazzi - aluzie directă la moartea prinţesei Diana -, un manej de cai, dintre care unul se leagănă sub un măcelar aşezat pe o stivă de cutii pe care au fost lipite etichete cu textul "lasagna", o replică incendiată a castelului Disneyland, dar şi un fost automobil de poliţie utilizat în Irlanda de Nord şi care a fost transformat în topogan pentru copii.
Expoziţia "Dismaland" a fost vernisată pe 22 august şi s-a închis pe 27 septembrie.
Potrivit reprezentanţilor North Somerset Council, "Dismaland" a atras vizitatori din lumea întreagă, a atras o publicitate favorabilă pentru regiune şi a generat venituri de 20 milioane de lire sterline pentru economia locală.
Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.
Banksy a apărut în documentarul "Exit Through the Gift Shop", pe care l-a şi regizat şi în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.
Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.
Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.
În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.
În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.
În luna ianuarie 2015, o colecţie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitaţie organizată în Marea Britanie.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Brad Pitt va efectua o vizită privată la "Dismaland", noua expoziţie a artistului Banksy
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă