Banksy spune că materialele folosite la "Dismaland" vor fi donate taberelor de refugiaţi din Calais - FOTO

Grinzile, armăturile şi alte materiale ce au fost utilizate la amenajarea "Dismaland", celebra expoziţie a artistului Banksy, vor fi folosite pentru a construi adăposturi solide şi rezistente în taberele de refugiaţi din Calais, în nordul Franţei, a anunţat artistul pe site-ul său, citat de Reuters.

Urmărește
138 afișări
Imaginea articolului Banksy spune că materialele folosite la "Dismaland" vor fi donate taberelor de refugiaţi din Calais - FOTO

Banksy spune că materialele folosite la "Dismaland" vor fi donate taberelor de refugiaţi din Calais (Imagine: Hepta)

Expoziţia "Dismaland" a fost considerată o parodie subversivă a parcurilor tematice din franciza Disneyland, deşi Banksy a negat această interpretare. Încă de la intrare, numele parcului - contragere între "dismal" ("lugubru", în limba engleză) şi "Disneyland" - anunţă specificul expoziţiei. Acelaşi principiu se aplică şi logoului parcului - "Bemusement park" ("Parc care generează confuzie") -, dar şi sloganului expoziţiei ("Noua şi cea mai dezamăgitoare atracţie britanică").

"Dismaland" a fost o expoziţie de succes, fiind vizitată de peste 150.000 de persoane în cele cinci săptămâni cât a fost deschisă în oraşul britanic Weston-super-Mare.

"În curând... Dismaland Calais", a scris Bansky pe site-ul său, alături de o fotografie ce prezintă o atracţie turistică din "Dismaland" - castelul Frumoase din Pădurea Adormită - înconjurată de corturile dintr-o tabără de refugiaţi.

"Toate grinzile şi armăturile din «Dismaland» vor fi trimise în tabăra de refugiaţi care se află în «jungla» de lângă Calais, pentru a construi adăposturi rezistente. Niciun bilet nu va fi disponibil", a adăugat, cu umor, artistul britanic.

În jurul oraşului portuar francez Calais există mai multe tabere de refugiaţi care aşteaptă să ajungă în Marea Britanie.

Expoziţia "Dismaland", care a pus în scenă subiecte de actualitate, după modelul unei sculpturi şi al unui joc interactiv ce îi reprezintă pe imigranţii care încearcă să ajungă în Europa la bordul unor bărci, a reunit opere semnate de Banksy, dar şi producţii ale altor artişti cunoscuţi, precum Damien Hirst, David Shrigley, Escif, Paco Pomet şi Jenny Holzer.

Vizitatorii au putut să vadă în această expoziţie inedită o replică modernă a poveştii Cenuşăresei, decedată într-un accident de automobil şi înconjurată de un grup de paparazzi - aluzie directă la moartea prinţesei Diana -, un manej de cai, dintre care unul se leagănă sub un măcelar aşezat pe o stivă de cutii pe care au fost lipite etichete cu textul "lasagna", o replică incendiată a castelului Disneyland, dar şi un fost automobil de poliţie utilizat în Irlanda de Nord şi care a fost transformat în topogan pentru copii.

Expoziţia "Dismaland" a fost vernisată pe 22 august şi s-a închis pe 27 septembrie.

Potrivit reprezentanţilor North Somerset Council, "Dismaland" a atras vizitatori din lumea întreagă, a atras o publicitate favorabilă pentru regiune şi a generat venituri de 20 milioane de lire sterline pentru economia locală.

Banksy a devenit un pictor extrem de apreciat în universul artistic, fiind celebru pentru desenele sale de tip graffiti realizate pe diverse clădiri importante, însoţite adeseori de comentarii cu tentă socială.

Banksy a apărut în documentarul "Exit Through the Gift Shop", pe care l-a şi regizat şi în care îşi prezintă opera, fără a-şi dezvălui însă nicio secundă chipul. Filmul său a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun documentar în anul 2011.

Banksy, care îşi ascunde identitatea, preferând să rămână în anonimat, este originar din Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei. Artistul britanic combină adeseori în operele sale umorul şi arta subversiunii: el şi-a exercitat arta pe zidurile din New Orleans, după uraganul Katrina, dar şi pe zidul din Cisiordania care îi separă pe israelieni de palestinieni.

Banksy, un reprezentant al curentului street art, este renumit pentru faptul că îşi tachinează publicul, dar şi autorităţile, iar lucrările sale sunt extrem de originale, făcându-i pe privitori să vadă lucrurile într-o cu totul altă lumină.

În 2009, el şi-a instalat 100 de opere în muzeul de artă din Bristol chiar în faţa oficialilor prezenţi la un vernisaj. În trecut, Banksy a reuşit să introducă pe ascuns în incinta Disneyland o statuie în mărime naturală ce reprezenta un deţinut de la Guantanamo.

În toamna anului 2013, operele sale au fost prezentate într-o expoziţie inedită pe zidurile clădirilor din New York. Desenele artistului britanic au fost protejate cu grilaje şi agenţi de pază.

În luna ianuarie 2015, o colecţie ce include 32 de desene create de Banksy a fost vândută cu aproape 435.000 de lire sterline (580.000 de euro) la o licitaţie organizată în Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici