Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta

Iulian Enache, localnicul din comuna Goleşti, Vâlcea, care a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane din secolul al XV-lea, a fost premiat miercuri, de Victor Ponta, cu 45.000 de lei, pentru că s-a comportat conform "legii şi bunului simţ" şi a anunţat autorităţile.

Urmărește
2855 afișări
Imaginea articolului Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta

Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Am vrut în mod special să-i mulţumesc unei persoane de care am auzit în urmă cu câteva zile, domnul Enache, care a reuşit prin forţe proprii să facă o descoperire importantă, dar dincolo de asta a reuşit să se comporte normal, să se comporte conform legii şi bunului simţ, a anunţat autorităţile statului. În felul acesta în patrimoniul naţional va intra - înţeleg că este cea mai mare descoperire de monede din perioada otomană", a spus Ponta la ceremonia de premiere desfăşurată la Palatul Victoria.

La rândul său, Iulian Enache le-a spus jurnaliştilor prezenţi că nu renunţă la partea care-i revine din comoară, respectiv o sumă de până la 45 la sută din valoarea estimată, această prevedere fiind stipulată chiar în procesul verbal de predare-primire al monedelor.

El a povestit că prietenii reali şi cei de pe Facebook, la auzul veştii că el a predat monedele găsite autorităţilor, au reacţionat în mod diferit, unii l-au felicitat, alţii i-au zis că este "fraier", iar colegii de serviciu îl consideră milionar.

Iulian Enache a mai declarat că o parte din banii primiţi o va investi într-un alt detector de metale, mai performat decât cel pe care l-a folosit în descoperirea comorii şi care a costat aproximativ 300 de euro.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern din 4 septembrie că un localnic din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la începutul secolului al XV-lea, şi a înştiinţat autorităţile competente.

La momentul respectiv, vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. "Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi", a spus Ponta.

În schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că poate este vorba de "taxe neplătite".

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat remis, pe 4 septembrie, MEDIAFAX de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.

Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.

Tezaurul a fost descoperit întâmplător pe 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat pe 2 septembrie Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.

Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.

După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă, a cărei dată va fi anunţată ulterior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici