- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.09.2013, 14:23)
- Alexandru Moise
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta
Iulian Enache, localnicul din comuna Goleşti, Vâlcea, care a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane din secolul al XV-lea, a fost premiat miercuri, de Victor Ponta, cu 45.000 de lei, pentru că s-a comportat conform "legii şi bunului simţ" şi a anunţat autorităţile.
Urmărește
2860 afișări
Bărbatul care a descoperit tezaurul de monede de la Goleşti, premiat cu 45.000 de lei de Ponta (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
"Am vrut în mod special să-i mulţumesc unei persoane de care am auzit în urmă cu câteva zile, domnul Enache, care a reuşit prin forţe proprii să facă o descoperire importantă, dar dincolo de asta a reuşit să se comporte normal, să se comporte conform legii şi bunului simţ, a anunţat autorităţile statului. În felul acesta în patrimoniul naţional va intra - înţeleg că este cea mai mare descoperire de monede din perioada otomană", a spus Ponta la ceremonia de premiere desfăşurată la Palatul Victoria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
La rândul său, Iulian Enache le-a spus jurnaliştilor prezenţi că nu renunţă la partea care-i revine din comoară, respectiv o sumă de până la 45 la sută din valoarea estimată, această prevedere fiind stipulată chiar în procesul verbal de predare-primire al monedelor.
El a povestit că prietenii reali şi cei de pe Facebook, la auzul veştii că el a predat monedele găsite autorităţilor, au reacţionat în mod diferit, unii l-au felicitat, alţii i-au zis că este "fraier", iar colegii de serviciu îl consideră milionar.
Iulian Enache a mai declarat că o parte din banii primiţi o va investi într-un alt detector de metale, mai performat decât cel pe care l-a folosit în descoperirea comorii şi care a costat aproximativ 300 de euro.
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunţat la începutul şedinţei de Guvern din 4 septembrie că un localnic din comuna Goleşti, judeţul Vâlcea, a descoperit un tezaur de peste 50 de kilograme de monede de argint otomane, de la începutul secolului al XV-lea, şi a înştiinţat autorităţile competente.
Citeşte şi:
TEZAUR FABULOS, descoperit în Vâlcea: Peste 50 de kilograme de monede otomane din secolul XV - FOTO
La momentul respectiv, vestea a dat naştere la o serie de glume din partea premierului Victor Ponta şi a miniştrilor. "Felicitări, tot merg în vizită oficială la Ankara, sper să nu-mi fie cerute înapoi", a spus Ponta.
În schimb, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a spus că poate este vorba de "taxe neplătite".
Pe de altă parte, potrivit unui comunicat remis, pe 4 septembrie, MEDIAFAX de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), acesta este cel mai mare tezaur monetar din argint descoperit şi recuperat de pe teritoriul României şi ajuns într-o colecţie publică.
Potrivit MNIR, este vorba de un tezaur monetar din argint alcătuit din aspri otomani emişi în prima jumătate a secolului al XV-lea.
Tezaurul a fost descoperit întâmplător pe 1 septembrie, în apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea şi cântăreşte 54,7 kilograme. Persoana care a făcut descoperirea a anunţat pe 2 septembrie Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a sesizat şi a trimis o echipă de specialişti pentru a cerceta contextul descoperirii şi pentru a prelua tezaurul. Acesta se află în acest moment în custodia muzeului, care se ocupă de identificarea, analizarea pieselor numismatice, precum şi de inventarierea acestora.
Asprul este o monedă din argint turcească, ce a circulat în Ţările Române începând cu secolul al XV-lea până la începutul secolul al XIX-lea.
După terminarea inventarierii şi studierea preliminară a monedelor, MNIR va organiza o conferinţă de presă, a cărei dată va fi anunţată ulterior.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe