Jorge Semprun, care s-a exilat în Franţa cu familia sa după Războiul civil din Spania (1936 – 1939), s-a stins din viaţă „foarte liniştit”, în reşedinţa lui din Paris.
Jorge Semprun a fost un opozant al nazismului, fiind deportat în 1943 în lagărul de la Buchenwald, dar şi un activist comunist şi antifranchist.
Responsabil, începând din 1953, cu activităţile de coordonare a Partidului Comunist Spaniol (PCE) aflat în clandestinitate, anumite divergenţe de opinii l-au făcut să se certe cu şeful acestei formaţiuni politice, Santiago Carrillo. În 1964, Jorge Semprun a fost exclus din Comitetul executiv al PCE.
După acest episod, el s-a consacrat scrisului, în limbile franceză şi spaniolă. În 1969, romanul său „La deuxième mort de Ramon Mercader” a primit premiul Femina.
Scenarist al filmelor „Z” (1969) şi „L’aveu” (1970), Jorge Semprun s-a împrietenit cu două nume mari din cinematografia franceză – actorul Yves Montand şi regizorul Costa-Gavras.
A fost şi ministru al Culturii, între anii 1988 şi 1991, în guvernul socialist condus de Felipe Gonzalez.
În 1996, Jorge Semprun a devenit primul scriitor non-francez ales membru al Academiei Goncourt, instituţia care decernează acest prestigios premiu literar anual.
Potrivit televiziunii publice spaniole, familia sa nu a ales încă locul înhumării, însă este probabil ca renumitul scriitor spaniol să fie înmormântat în Franţa, ţara în care a trăit cea mai mare parte din viaţă.