Băsescu: TVR TREBUIE DESFIINŢATĂ şi REÎNFIINŢATĂ pe baze noi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe baze noi, el afirmând că acest post de televiziune a ajuns "o afacere" şi dând exemplul unei "televiziuni care funcţionează" în două camere şi este mai dinamică decât postul public.

Urmărește
1824 afișări
Imaginea articolului Băsescu: TVR TREBUIE DESFIINŢATĂ şi REÎNFIINŢATĂ pe baze noi

Băsescu: TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe baze noi (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe alte baze. Nu poate funcţiona aşa. Vezi o televiziune în două camere care funcţionează şi e mai dinamică decât TVR, şi fără datorii. Sigur, nu spune nimeni că nu trebuie să avem o televiziune de stat, dar această televiziune a ajuns o afacere. Iar această realitate v-o poate confirma domnul Lăzescu, că am discutat cu el", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

Şeful statului a menţionat că "acolo sunt afaceri de familie".

"E evident că acolo sunt afaceri de familie, sunt afaceri intertrusturi, o televiziune cu 3.500 de salariaţi care cumpără atâta producţie de pe piaţă, nu ştiu ce face cu atâţia salariaţi", a arătat şeful statului.

De asemenea, el a arătat că nu există decât o singură soluţie privind rezolvarea problemei TVR. "Eu cred că aici nu avem decât o singură soluţie: desfiinţarea televiziunii, numit un manager de televiziune care să o facă o televiziune publică, care să răspundă unor exigenţe date de lege, pentru că e televiziune publică şi să aibă şi cultură câtă trebuie, să ne transmită şi tot Campionatul european de fotbal, chiar dacă nu suntem calificaţi, dar fotbalul e un spectacol, să ne transmită integral Jocurile Olimpice, pentru că nu văd de ce nu m-aş uita şi la cursa de 100 de metri plat unde avem un fenomen - da? - ca şi competitor. De ce trebuie să văd numai fracţiuni din Jocurile Olimpice? E complicat. Eu cred că la această instituţie, datorită modului cum s-au făcut şi contractele comerciale ale Televiziunii Române şi contractele cu salariaţii, ea trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe baze noi. Şi să rămână această televiziune cu datoriile, cu ce o fi, iar statul dacă apreciază că are nevoie de o televiziune publică să aibă unul, două canale şi un canal pentru străinătate în care să mixeze şi cultură şi informaţie şi cam atât", a argumentat preşedintele.

De asemenea, el a afirmat că Guvernul va trebui să depolitizeze TVR, nu să recurgă la "numiri de clientelă, numiri de consilii de administraţie". "Şi eu cred că Guvernul va trebui să facă ceva. Nu numiri de clientelă, nu numiri de consilii de administraţie, desfiinţată, numit un manager, depolitizată şi să avem o soluţie publică", a spus Băsescu.

Totodată, întrebat despre cifra de 280 de milioane de euro, care reprezintă cheltuielile TVR şi RRA pe 2011 potrivit rapoartelor de activitate ale acestora, şeful statului a arătat că aceasta este "enormă şi nejustificată".

El a mai arătat că la Radio România lucrurile sunt "mai curate" decât în Televiziunea Română. "Eu cred că la Radio România sunt mai curate decât în Televiziunea Română, din câte ştiu, din informaţiile pe care le am. Vă pot spune că Preşedinţia a avut o intervenţie săptămâna trecută legat de Radio România, atunci când s-a pus problema sistării emisiei pe unde scurte şi asta ar fi afectat recepţia postului românesc exact de către cei din afara graniţelor, iar Preşedinţia s-a adresat preşedintelui director general cu rugămintea să analizeze dacă pot găsi o soluţie să menţină în funcţiune aceste programe", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici