Bastionul Postăvarilor din Braşov, monument istoric din secolul al XV-lea, redeschis după trei ani

Bastionul Postăvarilor, un monument istoric care datează din secolul al XV-lea, a fost redeschis pentru public, începând de sâmbătă, după trei ani de lucrări de reabilitare şi reconversie a incintei fortificate a Cetăţii Braşovului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
67 afișări

Consiliul Judeţean Braşov a demarat programul de restaurare a Bastionului Postăvarilor în anul 2008 cu fonduri proprii, iar începând de sâmbătă acesta este deschis publicului.

Situat în colţul de est al Cetăţii, Bastionul a fost construit în 1540 şi a fost unul dintre cele mai puternice puncte de apărare ale Braşovului medieval. Obiectivul a fost construit de breasla aurarilor, iar din 1640 a fost preluat de postăvari. A fost construit iniţial pe patru nivele de galerii de lemn, având o formă eliptică cu un diametru de 16 metri.

În urma săpăturilor, au apărut urmele zidului vechi de incintă, care avea o grosime de doi metri, dar şi urme ale unor construcţii care, la un moment dat, au "parazitat" turnul. Mai târziu s-au descoperit şi fundaţiile unui turn mai mic adosat zidului vechi care traversează bastionul.

Arhitecţii care s-au ocupat de restaurarea obiectivului au montat un turn interior independent, cu struzctură metalică, ce nu afectează structura bastionului şi care serveşte ca punct de informare turistică.

"Importantă în strategia de proiectare a fost şi reversibilitatea intervenţiei. Cu excepţia fundaţiei, întreg turnul interior din structură metalică pote fi demontat fără a afecta bastionul, dacă în viitor se va dori revenirea la configuraţia iniţială. Mai mult decât atât, turnul metalic este complet reciclabil. Atât panourile de CorTen, cât şi structura verticală se pot recupera integeral", se arată într-un comunicat al constructorului care s-a ocupat cu renovarea obiectivului, Ramb Sistem Braşov.

Bastionul va găzdui, în curând, şi un muzeu virtual, care va fi dotat cu ecrane de tip touch- screen amenajate sub forma unor şevaleturi, şi mese multitouch, pe care vor rula informaţii despre istoria Bastionului, filme documentare şi aplicaţii multi-media.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici