Biblioteca Metropolitană a fost înfiinţată în 8 iunie 1838, fiind prima bibliotecă publică din Bucureşti. În prezent, deţine un fond de aproximativ 1,3 milioane de unităţi de bibliotecă, cele mai multe dintre acestea – 1,2 milioane – fiind cărţi.
Biblioteca Metropolitană se află de mult timp într-o criză de spaţiu, acutizată în ultimii doi ani din cauza retrocedării clădirilor unde funcţionau filiale din diferite sectoare. Din acest motiv, zece filiale şi-au încetat deja activitatea.
Sediul central al Bibliotecii Metropolitane a fost reabilitat în perioada 2002 – 2005, Primăria Municipiului Bucureşti cheltuind aproximativ un milion de euro pentru lucrările de construcţie.
Lucrările au fost întrerupte şapte luni din cauza procesului de revendicare a acestei clădiri.
Procesul de retrocedare s-a desfăşurat în două etape. Prima s-a derulat în 2003, cu moştenitorii germani, clădirea fiind proprietate germană, rechiziţionată în contul datoriilor de război, ca orice proprietate germană din Europa.
Moştenitorii germani s-au retras şi şi-au vândut drepturile de moştenire altor persoane care au continuat procesul, aceasta fiind ce-a doua etapă a procesului.
Tribunalul Bucureşti a decis, în 24 mai 2004, că acţiunea de revendicare este inadmisibilă, motiv pentru care a respins-o.
Nemulţumiţi, noii moştenitori au făcut apel. În septembrie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a admis, în parte, acţiunea. Procesul a ajuns în fază de recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii Secţiei civile şi de proprietate intelectuală urmând să tranşeze, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, problema revendicării celui mai vechi sediu cultural din Bucureşti.
Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că dacă moştenitorii vor câştiga procesul, doreşte cumpărarea sediului clădirii de la aceştia.