- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.02.2016, 16:57)
- Monica Stoica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Becali, Copos şi Voiculescu, "vedetele" unei expoziţii cu cărţi din detenţie, la Biblioteca Naţională - GALERIE FOTO
Gigi Becali, George Copos, Cristi Borcea, Dan Voiculescu, Adrian Năstase, Nicolae Mischie şi Sorin Ovidiu Vîntu se numără printre "vedetele" expoziţiei "Cărţi cu răspundere limitată", deschisă joi, la Biblioteca Naţională a Romăniei, şi care cuprinde aproape 80 de volume publicate în închisoare.
Urmărește
2016 afișări
Becali, Copos şi Voiculescu, "vedetele" unei expoziţii cu cărţi din detenţie, la Biblioteca Naţională (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Expoziţia "Cărţi cu răspundere limitată", cu lucrări publicate în detenţie în perioada 2010-2015 şi care fac parte din fondul de carte al Bibliotecii Naţionale a României, poate fi vizitată până pe 31 martie, la parterul instituţiei din Bucureşti.
Printre volumele expuse în vitrine amplasate în holul central al Bibliotecii Naţionale se numără şapte cărţi semnate de Dan Voiculescu, aflat în prezent în arest. Trei dintre acestea - "A patra cale", "Economia românească: realităţi şi perspective de dezvoltare" şi "Efectul de antrenare a investiţiilor străine în economia românească: 1990-2014" - au apărut la editura Bibliotheca din Târgovişte, în 2015. Alte două volume ale lui Dan Voiculescu, expuse la Biblioteca Naţională, sunt "Investiţiile străine directe - vector al dezvoltării economice" şi "Omenirea, încotro?" şi au apărut în 2015, respectiv 2014, la Editura Niculescu. Expoziţia include şi volumele "Managementul riscului la accesarea şi gestionarea fondurilor europene" şi "Clasa de mijloc: teoria şi practica antreprenorială", semnate de Dan Voiculescu şi apărute, anul trecut, la Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Alte două "vedete" ale expoziţiei sunt Gigi Becali şi George Copos, prezenţi fiecare cu câte patru cărţi în expoziţia dedicată volumelor publicate în închisoare.
Astfel, autorul Gigi Becali este prezent la Biblioteca Naţională cu "Parlamentul Europei şi Parlamentul României", "Becali şi politica: începuturile", "Becali şi Steaua" şi "Muntele Athos, patria ortodoxiei", apărute în 2014, respectiv 2015, la editura Saeculum.
Citeşte şi: SCANDALUL cărţilor scrise în penitenciar: Guvernul suspendă, până în 1 septembrie, procedura reducerii pedepselor pentru deţinuţii "scriitori". VIDEO
Citeşte şi: Scandalul lucrărilor scrise în penitenciar: Verificări ale Corpului de control al premierului la ANP
Scriitorul George Copos este reprezentat în expoziţie de cărţile "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolelele XIV-XVI", "Franciză vs management în industria hotelieră" şi "Tăşnadul medieval: monografie locală", apărute în 2014, la editura Niculescu, şi "Turismul european durabil şi provocările lui", lansată în 2014, la Meteor Press.
Expoziţia include volume scrise şi de alte vedete din fotbal, respectiv Gheorghe Popescu, cu volumul "Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară", Cristi Borcea, cu "Am fost preşedintele unui vis: Dinamo Bucureşti", şi Mihai Stoica, prin cărţile "Competiţia", "UEFA Europa League: în căutarea identităţii" şi "Ultimii 11: participarea echipelor de club în competiţiile continentale 2004-2015: statistici, tendinţe, perspective".
Şi fostul primar al Clujului Sorin Apostu este prezent în expoziţia de la Biblioteca Naţională, cu patru volume, alături de fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, cu trei volume, de fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, cu un volum, şi de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj Nicolae Mischie, cu un volum.
Fostul premier Adrian Năstase este şi el prezent în expoziţie, cu volumele "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene", apărut în 2013, la editura Monitorul Oficial R.A., şi "Drept internaţional economic", publicat alături de Ion Gâlea şi apărut la Editura C.H.Beck, în 2014.
Expoziţia mai include un volum scris de Sorin Ovidiu Vîntu, trei ale lui Dinel Staicu, dar şi o carte scrisă de fostul procuror Maximilian Bălăşescu.
Citeşte şi: Voiculescu, Niculae, Copos şi Becali, printre condamnaţii care s-au dedicat scrisului în detenţie. Lista completă a lucrărilor ştiinţifice scrise în penitenciar
"Numărul mare al celor care au intrat în sala de lectură, nu pentru a studia, ci pentru a filma şi a fotografia aceste cărţi, ne-a inspirat în a propune această expoziţie. Expoziţiile de carte din bibliotecile noastre sunt gândite să aşeze după geamul unor vitrine titluri adunate în jurul unui concept. Vizitatorul este, astfel, încurajat să descopere o parte din colecţia bibliotecii şi invitat să îşi formeze propriile opinii despre valoarea şi utilitatea lor", a declarat Claudia Şerbănuţă, directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a României, joi, la vernisajul expoziţiei "Cărţi cu răspundere limitată".
Aceasta a precizat că Biblioteca Naţională este o instituţie care trebuie să adune tot ceea ce se editează pe teritoriul României. "Biblioteca a făcut eforturi mari să asigure intrarea şi prelucrarea acestor lucrări pentru a răspunde cererilor primite (de la jurnalişti, n.r.). Când cărţile au devenit disponibile la sala de lectură, am fost din nou căutaţi, tot pentru aceeaşi categorie de titluri, cu cereri de filmare şi de fotografiere", a adăugat Claudia Şerbănuţă.
Potrivit acesteia, toate titlurile publicate în ultimii ani în regim de detenţie constituie lucrări care împreună formează o colecţie inedită şi populară la ora actuală printre colecţiile Bibliotecii Naţionale. "Colecţia din expoziţie, cu specificităţile sale, a generat articole, opinii, dispute despre practicile de generare şi editare a lucrărilor ştiinţifice existente în România, despre maturitatea, coerentă, corectitudinea şi eficientă sistemelor de validare, la nivel de instituţii academice şi editoare", a mai afirmat Claudia Şerbănuţă.
Totodată, Şerbănuţă a spus că tema acestei expoziţii s-a "autopropus" prin numărul mare de cereri primite din partea publicului. "Serviciile publice, deci şi cele ale unei biblioteci, trebuie să răspundă în mod transparent şi unor nevoi specifice ale publicului", a precizat Claudia Şerbănuţă.
Totuşi, participanţii la eveniment, în mare parte jurnalişti, s-au arătat neumulţumiţi de faptul că titlurile din expoziţie nu au putut fi consultate direct, fiind introduse în vitrine închise. Unul dintre cei prezenţi, Rudolph Mihaiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a cerut la sala de lectură în urmă cu o săptămână câteva titluri. Din cinci titluri solicitate i-au fost aduse însă doar două, celelalte fiind declarate indisponibile la momentul respectiv, a spus Rudolph Mihaiu.
De cealaltă parte, reprezentanţii Bibliotecii Naţionale au spus că toate cărţile din expoziţie sunt disponibile la sala de lectură, urmând ca alte 80 să fie prelucrate în perioada următoare, pentru că fondul de cărţi "penale" al instituţiei numără aproximativ 160 de titluri.
Potrivit reprezentanţilor Bibliotecii Naţionale a României, peste 180 de autori aflaţi în detenţie au publicat peste 400 de cărţi, la peste 70 de edituri (din Albă-Iulia, Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Deva, Galaţi, Iaşi, Petroşani, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Timişoara, Târgovişte, Târgu-Jiu).
"Mai avem 50 - 60 de cărţi care trebuie prelucrate, pentru că au venit la finalul lui decembrie. Toată lumea face presiuni pentru ca toate cărţile să fie gata. Cele din expoziţie sunt accesibile la sala de lectură. Sunt în jur de 70 de edituri, iar editura Sitech, din Craiova, a publicat cam o treime dintre cărţi. Un lucru foarte interesant este că edituri universitare din toată ţară figurează printre cele care au publicat astfel de cărţi, inclusiv Universitatea din Bucureşti, Universitatea din Sibiu, ş.a.m.d. Unele edituri chiar s-au specializat pe acest gen de publicaţii, cum este editura Sitech", au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Bibliotecii Naţionale a României.
Aceştia au spus că au dorit să se creeze o atmosferă de dezbatere în ceea ce priveşte cărţile. "De aceea am ales şi acest titlu al expoziţiei, ce exprimă o semnificaţie paradoxală. Sunt «cărţi cu răspundere limitată»", au mai spus reprezentanţii Bibliotecii.
Pe de altă parte, Matei Sumbasacu, un alt participant la eveniment, a spus că este greu de citit o asemenea carte.
"Sunt nişte cărţi amuzante dacă ştii cum să le citeşti, pentru că aceste cărţi îşi măsoară valoarea în contextul în care au fost scrise. Aceste cărţi valorează 30 de zile, putem vorbi de un curent literar, pentru că scopul tuturor acestor cărţi a fost dorinţa de libertate a autorilor. Mesajul principal al acestor cărţi este că autorii lor au făcut aproape orice este posibil, au scris în orice formă şi despre orice subiect, doar pentru a obţine diminuarea pedepsei. Recunosc, nu le-am citit pe toate, dar vă recomand cartea lui Dinel Staicu, «Pandemia crizei capitaliste după 24 de ani de eră ceauşistă: eco-financia: Biblia mileniului III» ce se găseşte în versiune PDF, pe internet, plină de pasaje elucubrante", a afirmat Matei Sumbasacu, care a iniţiat şi un demers pe reţelele de socializare pentru promovarea expoziţiei, intitulat "Cărţi Penale".
Acesta a mai spus că nu i-ar fi făcut plăcere în mod special să îl vadă pe vreunul dintre autori la vernisajul expoziţiei. De altfel, niciunul dintre autorii cărţilor expuse nu a fost prezent la vernisajul expoziţiei.
Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 4 februarie - 31 martie, în fiecare luni, miercuri şi vineri, între orele 08.00-18.00, şi marţea şi joia, între orele 08.00-20.00. Intrarea la expoziţie este liberă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe