Beijing: Orice decizie ar lua Google, ea nu va afecta relaţiile economice cu SUA

Reprezentanţi ai administraţiei de stat chineze au declarat că, indiferent care ar fi decizia Google privind retragerea din China, relaţiile comerciale ale acestei ţări cu Statele Unite nu vor fi afectate.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Beijing: Orice decizie ar lua Google, ea nu va afecta relaţiile economice cu SUA

Beijing: Orice decizie ar lua Google, ea nu va afecta relaţiile economice cu SUA

Reprezentanţii administraţiei americane au declarat că e prea devreme pentru a estima repercusiunile pe care le-ar avea retragerea Google din China, dar au subliniat faptul că un flux de informaţii liber este crucial pentru economia Chinei, aflată în dezvoltare.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului din China a declarat că sunt mai multe modalităţi de a rezolva problema Google, dar a evidenţiat încă o dată că toate companiile internaţionale, inclusiv Google, trebuie să se supună legislaţiei chineze.

"Orice decizie ar lua Google, ea nu va afecta relaţiile comerciale şi economice dintre cele două ţări, care au diferite alte căi de comunicare şi de negociere. Suntem încrezători că putem dezvolta o relaţie de comerţ stabilă cu Statele Unite", a declarat Yao Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului.

Această problemă ar putea deveni un alt factor perturbator în relaţia dintre China şi Statele Unite, afectată deja de cursul valutar chinez şi de vânzarea de arme americane în Taiwan.

Administraţia americană a susţinut decizia Google de a nu mai tolera cenzura online impusă de guvernul chinez, ducând această problemă la nivelul diplomatic.

"Cred că principiile pe care Google încearcă să le susţină nu sunt importante doar din punct de vedere moral, ci au şi o importantă semnificaţie economică. Cred că e prea devreme să estimăm ce efecte vor fi", a declarat Lawrence Summers, consilier pe probleme economice la Casa Albă.

Pe de altă parte, reprezentanţii Microsoft, unul dintre cei mai importanţi rivali ai Google, au declarat că nu au nicio intenţie de a se retrage de pe piaţa din China. "Nu înţeleg cum acest lucru (retragerea din China, nr.) ar putea fi benefic, cum ar putea să ne ajute pe noi la ceva sau cum ar putea ajuta China", a declarat Steve Ballmer, CEO al Microsoft.

Totuşi, oficialii Microsoft speră că motorul de căutare al companiei - Bing - ar putea avea beneficii, dacă Google, al doilea cel mai popular motor de căutare din China, după Baidu, s-ar retrage de pe această piaţă.

Comentariile lui Steve Ballmer au fost în contradicţie cu cele ale multor oficiali americani, care au susţinut atitudinea Google. David Shear, asistent adjunct al secretarului de stat american pentru politici externe în zona Asia de Est şi Pacific, s-a întâlnit cu un diplomat chinez, joi, la Washington, pentru a cere explicaţii privind atacurile informatice şi cenzura, potrivit lui P.J. Crowley, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Incidentul ridică întrebări despre libertatea şi securitatea internetului în China. Suntem îngrijoraţi de această problemă şi de ramificaţiile sale şi vom discuta cu oficialii chinezi despre acest lucru şi despre alte probleme", a declarat Crowley.

Pe de altă parte, guvernul chinez a apărat cenzura, în timp ce media chineze au subliniat că toate companiile străine trebuie să respecte legislaţia locală.

"Să vrei să faci afaceri în China şi în acelaşi timp să rămâi în afara legislaţiei chineze, înseamnă să faci abstracţie de China secolului XXI", a declarat Jin Canrong, specialist în relaţiile chinezo- americane, de la Universitatea Renmin din Beijing.

Atacurile informatice asupra Google, despre care compania afirmă că ar avea originea în China, fac parte dintr-un efort de spionaj politic şi de afaceri, profitându-se de o problemă de securitate a fişierelor ataşate, afirmă experţi în securitate citaţi de Washington Post în pagina online.

Atacatorii au încercat să pătrundă în reţelele unor companii importante din domeniile financiar, al apărării şi tehnologiei, dar au vizat şi instituţii de cercetare din Statele Unite, afirmă experţi în securitate. Cel puţin 34 de companii, între care Yahoo, Symantec, Adobe, Northrop Grumman şi Dow Chemical, au fost atacate, potrivit unor surse din Congresul SUA şi industrie.

Google, care a dezvăluit marţi că hackerii au pătruns în conturi de Gmail aparţinând unor militanţi chinezi pentru Drepturile Omului în SUA, Europa şi China, a ameninţat cu retragerea din China.

Pe de altă parte, Microsoft a anunţat joi că o deficienţă de securitate a programului său de navigare "Internet Explorer" a fost exploatată pentru conducerea atacurilor care au vizat serviciul de poştă electronică al Google.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici