Beijingul acuză Christie's că a tranzacţionat opere furate

Autorităţile de la Beijing au acuzat celebra casă Christie's că a tranzacţionat în mai multe ocazii opere de artă chinezeşti furate, inclusiv cu ocazia scoaterii la licitaţie a colecţiei de artă a lui Yves Saint Laurent, care a adunat, după trei zile, suma totală record de 373,5 milioane de euro.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Beijingul acuză Christie's că a tranzacţionat opere furate

Beijingul acuză Christie's că a tranzacţionat opere furate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile de la Beijing au anunţat, totodată, întărirea controlului asupra achiziţiilor făcute de reprezentanţii casei Christie's pe teritoriul Chinei, după ce compania a scos la licitaţie, la Paris, două bronzuri chinezeşti care ar fi fost furate.

"În ultimii ani, casa Christie's a vândut de mai multe ori opere de artă chinezeşti furate sau obiecte traficate, toate fiind scoase din ţară în mod fraudulos", a anunţat Administraţia de stat pentru vestigii şi monumente, fără a da detalii suplimentare.

Printr-o circulară internă, acest organism a cerut tuturor departamentelor afiliate, care se ocupă cu intrările sau ieşirile din ţară ale bunurilor culturale, să verifice "cu mare atenţie" operele pe care celebra casă de licitaţii ar putea să le importe sau să le exporte.

Anterior, administraţia condamnase scoaterea la licitaţie a celor două bronzuri, care ar fi fost furate în urmă cu 150 de ani din Beijing, menţionând că responsabilii casei Christie's trebuie să îşi asume consecinţele.

Cele două piese, cu o înălţime de 40 de centimetri, care au decorat în urmă cu 150 de ani Palatul de vară de la Beijing, au fost tranzacţionate miercuri, pentru suma de 15,7 milioane de euro fiecare. Identitatea cumpărătorului nu este cunoscută.

Administraţia chineză de stat a vestigiilor şi monumentelor istorice a declarat că "nu recunoaşte dreptul de proprietate al acestui cumpărător ilegal asupra obiectelor furate" şi că va continua să încerce să recupereze piesele de bronz "prin toate mijloacele şi canalale posibile".

Justiţia franceză autorizase, luni, vânzarea celor două bronzuri chinezeşti. Tribunalul din Paris fusese sesizat de Asociaţia pentru protejarea artei chinezeşti în Europa (APACE), cu sediul în Paris, care ceruse suspendarea licitaţiei.

Jefuirea Palatului de vară din Beijing, în 1860, reprezintă unul dintre cele mai mediatizate momente ale invadării Chinei de către puterile occidentale coloniale, fiind o umilinţă acut resimţită de poporul chinez, la 150 de ani după producerea ei.

Pierre Bergé, fostul partener de viaţă şi de afaceri al celebrului creator de modă Yves Saint Laurent, decedat pe 1 iunie 2008, a organizat în cele mai mici detalii această licitaţie, care a avut loc de luni până miercuri, la Grand Palais din Paris.

"Cea mai mare colecţie privată scoasă vreodată la licitaţie" a stabilit, de-a lungul celor trei zile, numeroase recorduri de preţ pentru artişti de renume, precum Matisse, Mondrian, Klee şi Géricault.

Cele două piese de artă, datând din secolul al XVIII-lea, reclamate de China, reprezentând un cap de şobolan şi un cap de iepure, au fost achiziţionate de Yves Saint Laurent şi de Pierre Bergé în mod legal.

Pierre Bergé declarase că va oferi cele două bronzuri autorităţilor din Beijing, dacă guvernul chinez "va respecta, în schimb, drepturile omului, va acorda libertate Tibetului şi îl va reprimi pe Dalai Lama". Această propunere a fost calificată de guvernul chinez drept "ridicolă".

Aceste capete de bronz "au fost cumpărate de pe o piaţă privată şi vândute în cadrul unei licitaţii private. Va exista întotdeauna posibilitatea de răscumpărare pentru o ţară care doreşte să recupereze anumite opere ale sale", a declarat ministrul francez al Culturii, Christine Albanel, pentru postul TV5 Monde.

Citeşte şi:

Colecţia de artă a lui Yves Saint Laurent, scoasă la licitaţie

Sculptura de Brâncuşi din colecţia Y.S. Laurent, vândută pentru 29 de milioane de euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici