- Home
- Cultură-Media
- CHICAGO, (28.06.2011, 11:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Beneficiile mamografiilor, mai mari decât se credea - studiu
Mamografiile efectuate în mod regulat previn decesele provocate de cancerul mamar, iar numărul vieţilor salvate creşte în timp, potrivit rezultatelor celui mai lung studiu realizat până în prezent, publicat în Radiology şi citat de Reuters.
Urmărește
5 afișări
Studiul, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 29 de ani şi la care au participat 130.000 de femei din două comunităţi din Suedia, a stabilit că în grupul voluntarelor care au efectuat mamografii în mod regulat s-au înregistrat cu 30% mai puţine decese provocate de cancerul mamar, iar efectul s-a menţinut de-a lungul timpului.
La 29 de ani de la debutul studiului, echipa de cercetători, coordonată de profesorul Stephen Duffy, de la University of London, a descoperit că numărul femeilor salvate de un cancer la sân creşte odată cu fiecare an, în condiţiile efectuării regulate de mamografii.
Stamatia Destounis, specialist în radiologie la Elizabeth Wende Breast Care din Rochester, New York, care nu a fost implicată în acest studiu, spune că radiologii citează de mai mulţi ani rezultate parţiale ale acestui studiu şi această cercetare indică faptul că mamografia are "chiar mai multe beneficii decât înţeleg oamenii" în prezent. Totodată, aceasta spune că atât pacienţii, cât şi medicii trebuie să primească o educaţie în acest sens.
În cadrul acestui studiu, femeile au fost împărţite în două grupuri, unul care a efectuat regulat mamografii şi unul care a primit îngrijirea obişnuită.
În primii şapte ani, femeile cu vârste între 40 şi 49 de ani au făcut mamografii o dată la doi ani, iar cele cu vârste între 50 şi 74 de ani - o dată la trei ani.
"Rezultatele noastre indică faptul că la fiecare 1.000 de femei care au beneficiat de mamografii pe o perioadă de 10 ani au fost prevenite trei cazuri de cancer mamar", a spus Duffy, adăugând că majoritatea deceselor prevenite s-au produs la mai mult de 10 ani de la începerea mamografiilor.
Mamografiile constituie un subiect controversat. Astfel, în SUA, autorităţile recomandă, începând din 2009, ca femeile de 40 de ani să nu facă mamografii, în timp ce femeile de 50 de ani să facă una la doi ani, în loc de una anuală aşa cum era recomandat anterior.
Mulţi specialişti spun însă că aceste recomandări privind rărirea mamografiilor le-ar aduce pe femei într-o stare de confuzie şi ar avea ca rezultat mai multe decese provocate de cancerul mamr.
Schimbările au avut ca scop să le scutească pe femei de griji şi de costurile unor teste suplimentare care ar fi fost necesare pentru a face diferenţa dintre cancer şi noduli inofensivi. Însă rezultatele studiului suedez arată că rata rezultatelor fals pozitive (supradiagnosticate) este mică, de mai puţin de 5%.
Multe grupuri de medici, inclusiv American Cancer Society, şi-au menţinut recomandările privind efectuarea de mamografii începând cu vârsta de 40 de ani, subliniind că acest tip de analiză medicală poate salva vieţi prin detectarea precoce a tumorilor, în faza în care acestea pot fi cu uşurinţă tratate.
Duffy este de părere că femeile cu vârsta între 40 şi 54 de ani ar trebui să facă o mamografie la fiecare 18 luni, iar cele cu vârsta peste 55 de ani - una la fiecare doi ani.
Cancerul mamar se situează pe locul al doilea în topul cancerelor cauzatoare de moarte în rândul femeilor din SUA, după cancerul pulmonar.
Anual, circa 500.000 pacienţi mor din cauza acestui cancer la nivel global. Totodată, anual, în lume, sunt diagnosticate 1,3 milioane de noi cazuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse