BERLINALA 2014: Circa 400 de filme - superproducţii, dar şi independente - şi staruri de cinema

Noi filme semnate de americanii Wes Anderson şi George Clooney, cu distribuţii impresionante, vor fi prezentate începând de joi la Festivalul Internaţional de la Berlin, care va reuni în acest an opere cinematografice din lumea întreagă, în competiţie şi în afara competiţiei.

Urmărește
475 afișări
Imaginea articolului BERLINALA 2014: Circa 400 de filme - superproducţii, dar şi independente - şi staruri de cinema

Berlinala 2014: circa 400 de filme, superproducţii, dar şi independente, şi staruri de cinema (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aproximativ 400 de filme - mari producţii hollywoodiene, lungmetraje independente, documentare - vor fi difuzate la cea de-a 65-a ediţie a Berlinalei (6 - 16 februarie).

Doar 20 de filme îşi vor disputa Ursul de Aur, recompensa supremă a acestui festival, câştigată anul trecut de filmul românesc "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, considerat o operă cinematografică lipsită de concesii la adresa României postcomuniste.

Printre filmele cele mai aşteptate figurează, în afara competiţiei, "The Monuments Men", regizat de George Clooney, care îi mai are în distribuţie, alături de celebrul actor american, şi pe Matt Damon, Cate Blanchett, Bill Murray şi Jean Dujardin. Filmul spune povestea unei echipe de experţi în artă care luptă pentru a salva o serie de opere de artă furate de nazişti.

Seara de deschidere a Berlinalei se anunţă şi ea un eveniment strălucitor, întrucât pe covorul roşu, înainte de proiecţia filmului "The Grand Budapest Hotel", regizat de Wes Anderson, vor putea fi văzute vedete de prim rang, precum Ralph Fiennes, Jude Law, Bill Murray, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Mathieu Amalric şi Tilda Swinton. Filmul prezintă aventurile unui recepţionist dintr-un foarte mare hotel, între cele două războaie mondiale.

Al Doilea Război Mondial şi crimele naziste vor apărea cu regularitate pe afişul Berlinalei 2014, prin titluri precum "Diplomatie", prezentat în afara competiţiei de regizorul german Volker Schlöndorff, un film ce prezintă motivele pentru care naziştii au scutit Parisul de orice distrugere majoră. Din distribuţia peliculei mai fac parte cunoscuţii actori francezi Niels Arstrup şi André Dussolier.

Reprezentând Statele Unite, cineastul Richard Linklater va prezenta la Berlin filmul "Boyhood", turnat într-un interval de 12 ani, cu aceiaşi actori, în rândul cărora se remarcă Ethan Hawke şi Patricia Arquette.

Vor fi prezente şi cel mai recent film al veteranului regizor francez Alain Resnais ("Aimer, boire et chanter"), ca şi cel al cineastului franco-algerian Rachid Bouchared intitulat "La voie de l'ennemi", cu actorii americani Forest Whitaker şi Harvey Keitel.

În 2006, filmul său "Indigènes" le-a adus numeroşilor săi actori din distribuţie un premiu pentru interpretare colectivă la Cannes.

Regizoarea peruană Claudia Llosa, care a câştigat un Urs de Aur în 2009 cu "Fausta", revine în competiţie cu "Aloft", un film care îi are pe afiş pe Jennifer Connely, Mélanie Laurent şi Cillian Murphy.

Argentina este prezentă cu "Historia del miedo", primul film al lui Benjamin Naishtat, dar şi cu pelicula Celinei Murga "La tercera orilla".

China va prezenta la Berlinală cu trei filme, dintre care două thrilleruri - "Black coal, thin ice", de Diao Yinan, şi "No man's land", de Ning Hao. Cel din urmă este o adaptare a romanului "Blind massage", scris de Lou Ye.

Selecţia este completată de filme realizate în Japonia, Germania, Austria şi Marea Britanie.

De altfel, Berlinala 2014 va aduce un omagiu special cineastului britanic Ken Loach, ajuns la vârsta de 77 de ani.

Festivalul va avea parte, fără îndoială, şi de un moment mai puţin consensual, odată cu proiecţia aşteptată, în afara competiţiei şi în versiune necenzurată, a filmului "Nymphomaniac: Volume 1", regizat de danezul Lars von Trier, un "rege" al controverselor şi al conceptului de "politically incorrect".

Versiunea va fi "cu 30-35 minute mai lungă decât aceea care a rulat deja în sălile din Danemarca şi din alte ţări, deci există un interes special pentru cinefili", a declarat Jan Schulz-Ozala, critic de film pentru cotidianul Berlin Der Tagesspiegel, care participă la Berlinală de mai bine de 20 de ani.

Selecţia oficială include 18 avanpremiere mondiale şi trei filme de debut.

Trofeul Ursul de Aur va fi decernat pe 15 februarie.

Americanul James Schamus, producător al filmelor regizate de celebrul Ang Lee, va fi preşedintele juriului oficial al Berlinalei, din care mai fac parte actorul austriac Christoph Waltz, actorul chinez Tony Leung, producătoarea americană Barbara Broccoli, actriţa daneză Trine Dyrholm, pictoriţa şi regizoarea iraniană Mitra Farahani şi actriţa americană Greta Gerwig.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici