- Home
- Cultură-Media
- BERLIN, (11.02.2015, 16:47)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Berlin , Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Berlinală - Radu Jude: "Aferim! ", un film despre mentalităţi. Nu tratează doar fenomenul sclaviei romilor
Regizorul Radu Jude a declarat, miercuri, la Festivalul de la Berlin, că "Aferim!", singurul film românesc din competiţia evenimentului cinematografic din capitala Germaniei, este o peliculă despre mentalităţi, care nu tratează doar fenomenul sclaviei romilor din Ţara Românească.
Urmărește
1320 afișări
Berlinală - Radu Jude: "Aferim! ", un film despre mentalităţi. Nu tratează doar fenomenul sclaviei romilor
Regizorul Radu Jude, producătoarea Ada Solomon, actorii Teodor Corban, Cuzin Toma, Alexandru Dabija şi scenaristul Florin Lăzărescu au susţinut, miercuri, o conferinţă de presă, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.
"Este cumva o construcţie artificială a trecutului, pentru că nu am avut acces la întreg trecutul, ci doar la urme ale trecutului. Împreună cu Florin Lăzărescu, Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, consultantul nostru istoric, am început să citesc foarte multe cărţi, literatură, documente din secolul al XIX-lea, pentru că este singura modalitate prin care poţi avea o idee despre ceea ce s-a întâmplat în trecut", a declarat Radu Jude, în conferinţa de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Despre dialogurile din film, care conţin foarte multe arhaisme, Radu Jude a afirmat că replicile sunt luate din surse literare, afirmând că a vrut să păstreze frumuseţea limbii române din acea perioadă.
Radu Jude a precizat, de asemenea, că lungmetrajul "Aferim!" nu tratează doar fenomenul sclaviei romilor, filmul prezentând mentalităţi, precum antisemitismul, condiţia femeii din acea perioadă, religia, dar şi educaţia.
Actorul Teodor Corban, care îl interpretează pe zapciul Constandin, a declarat că s-a documentat pentru rolul său pentru a înţelege raporturile sociale care existau, în România, la începutul secolului al XIX-lea.
"Şi eu, ca şi regizorul filmului şi scenaristul, m-am documentat. (...) La mulţi ani după episodul la care se referă filmul s-a făcut dezrobirea ţiganilor, dar ea a fost o dezrobire oarecum formală, pentru că tarele care existau în societatea aceea au rămas încă până în ziua de azi. Mi-a plăcut scenariul pentru că atinge o temă foarte sensibilă şi care nu era atacată din motive care îmi scapă. Era un fel de a gândi a celor mulţi, era o idee că ţiganii sunt o subspecie şi cei mulţi aveau dreptul să îi folosească. Nu a fost uşor să intru în pielea unui astfel de om, dar pe baza documentaţiei şi pe baza intuiţiei, sper că am reuşit", a spus Teodor Corban.
Pelicula "Aferim", de Radu Jude, singurul lungmetraj românesc din competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, va avea premiera mondială miercuri, la Berlinale Palast.
Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locaţia principală al celui mai important festival internaţional de film al începutului de an.
Echipa filmului va păşi pe covorul roşu începând cu ora 16.30 şi va putea fi urmărită într-o transmisiune live şi pe pagina oficială a festivalului: http://www.berlinale.de/en/im_fokus/live-streaming/index.html.
Premiera mondială va avea loc în prezenţa actorilor Teodor Corban, Cuzin Toma, Mihai Comănoiu, Alexandru Dabija, a coscenaristului Florin Lăzărescu, monteurului Cătălin Cristuţiu, scenografei Augustina Stanciu, designerului de costume Dana Păpăruz, producătorului Ada Solomon, dar şi a regizorului Radu Jude.
"Aferim!" este unul dintre cele mai aşteptate filme ale Festivalului de la Berlin. Prestigioasa revistă de specialitate IndieWire a inclus pelicula în topul lungmetrajelor pe care editorii publicaţiei le recomandă.
După premiera mondială, o parte din echipa filmului va participa la o sesiune specială de întrebări şi răspunsuri, Q&A care va avea loc la Berlinale Open House.
Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, "Aferim!" este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).
Radu Jude intră în competiţie la Berlin cu nume mari ale cinematografiei mondiale, printre care Werner Herzog, Terrence Malick, Peter Greenaway şi Jafar Panahi.
Juriul Berlinalei 2015 este format din regizorul Darren Aronofsky (SUA), Daniel Brühl (actor, Germania), Bong Joon-ho (regizor, Coreea de Sud), Martha De Laurentiis (producător, SUA), Claudia Llosa (regizor, Peru), Audrey Tautou (actriţă, Franţa) şi Matthew Weiner (producător/scenarist, SUA).
Juriul va decide câştigătorii celor opt premii: Ursul de Argint pentru o contribuţie artistică remarcabilă (acordat pentru imagine, montaj, muzică, costume sau scenografie), Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun regizor, Premiul Alfred Bauer dedicat unui film ce deschide noi perspective cinematografice, Premiul Juriului, precum şi marele trofeu, Ursul de Aur, acordat producătorului.
Trofeele vor fi decernate în cadrul ceremoniei care va avea loc sâmbătă seara la Berlinale Palast.
"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Pelicula este finanţată de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene, fiind susţinută şi de Eurimages.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe