- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.02.2008, 13:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Best seller-ul "Scafandrul şi fluturele", ajunge în România
Când doar cuvintele ţi-au mai rămas, niciun cuvânt nu e de prisos - astfel a fost rezumată cartea "Scafandrul şi fluturele" scrisă de Jean-Dominique Bauby nu cu ajutorul mâinilor, ci al unui ochi - ochiul stâng, singura parte din el neatinsă de paralizie. Cartea va fi tradusă în română de Humanitas.
Urmărește
2204 afișări
Best seller-ul "Scafandrul şi fluturele", ajunge în România
Editura va publica, în luna iunie, în colaborare cu revista Elle, această carte-eveniment care s-a vândut în peste 370.000 de exemplare, a fost tradusă în 30 de ţări şi a adus încasări de peste 11,5 milioane de dolari ecranizării semnate de Julian Schnabel.
Jean-Dominique Bauby, autorul romanului "Scafandrul şi fluturele" ("Le scaphandre et le papillon"), a fost redactor-şef la revista Elle France şi a avut o viaţă plină. Bauby era un autor care lucra în conformitate cu standardele succesului social.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Pe 8 decembrie 1995, în mod brutal, un accident vascular l-a aruncat într-o comă profundă. Când a ieşit din ea, toate funcţiile sale motorii erau deteriorate. Atins de ceea ce se numeşte "locked-in syndrome" - închis în propriul interior -, Bauby nu se mai putea mişca, nu mai putea bea, mânca, vorbi sau pur şi simplu respira fără ajutor. În acest corp inert, numai un ochi se mai mişcă.
Acesta - ochiul stâng - devine legătura sa cu lumea, cu ceilalţi, cu viaţa. Cu acest ochi el spune "da" (clipeşte o dată) şi "nu" (clipeşte de două ori). Cu ochiul său, el focalizează atenţia vizitatorului pe literele alfabetului care i se dictează şi formează cuvinte, fraze, pagini întregi... Cu acest ochi, jurnalistul scrie o carte: în fiecare dimineaţă, timp de săptămâni, el a memorizat paginile înainte de a le dicta şi corecta ulterior. Sub globul de sticlă al costumului său de scafandru unde zboară fluturi, Bauby trimite cărţi poştale dintr-o lume pe care nu ne-o putem imagina - o lume în care nu mai există nimic decât o minte la lucru; un spirit rând pe rând sarcastic şi dezamăgit, de o intensitate care dă strângeri de inimă.
Povestea lui Jean-Dominique Bauby seamănă cu cea a vieţii unui artist prins în ghearele unei lupte între el însuşi şi cei din jur. Boala, ca şi suferinţa psihică sau geniul, reprezintă o sursă de excludere şi neînţelegere. Pentru a scăpa de soarta sa, de constrângerile exterioare şi cruzimea umană, fiecare nu poate conta decât pe sine însuşi; pe inteligenţă, creativitate şi eroism. Prin scrisul său, Jean-Dominique Bauby şi-a prelungit viaţa în afara lui, în afara corpului său. Puterea visării şi a gândirii îi permite să treacă dincolo de orice graniţă. A obţinut de la soţia sa promisiunea că va adapta cartea pentru film, ca o încununare a transcendenţei sale.
"M-am întors de multe ori la această carte. Îmi plăcea imaginea aceea frumoasă cu el, care priveşte în sus, spre tavan, stând în piscină. Am vrut să găsesc un text care să se potrivească şi am ales partea despre «cocotte-minute». Apoi, brusc, a apărut o nouă parte, despre Eugenie", spune regizorul american Julian Schnabel. "Într-un fel, Jean-Do spunea aşa: «Când eram sănătos, nu eram în viaţă. Nu eram acolo. Eram destul de superficial. Dar când m-am întors, cu punctul de vedere al fluturelui, am renăscut sub formă de mine însumi». Şi apoi a reuşit să devină un mare scriitor", mai arată regizorul, într-un interviu.
Filmul "Scafandrul şi fluturele/ Le scaphandre et le papillon" a primit patru nominalizări la cea de-a 80-a ediţie a premiilor Oscar, pentru imagine, regie, montaj şi scenariu adaptat. De asemenea, până în prezent, filmul a obţinut 29 de premii şi alte 28 de nominalizări.
Printre acestea se numără premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes din 2007, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin la ediţia din 2008 a premiilor Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood, premiul Satellite pentru cea mai bună imagine, premiul pentru cel mai bun film străin din partea asociaţiilor de critici din San Francisco, San Diego, Online Film Critics Society, National Board of Review, premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat. Producţia a obţinut două premii César, pentru cel mai bun actor în rol principal (Mathieu Amalric) şi cel mai bun montaj.
Drama, cu Mathieu Amalric (Jean-Dominique Bauby), Emmanuelle Seigner, Marie-Josee Croze, Niels Arestrup şi Max Von Sydow, va intra în cinematografele româneşti începând de vineri.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe