- Home
- Cultură-Media
- (03.02.2025, 08:15)
- Bianca Popa
Biblia, operă divină sau umană? Cercetătorii dezvăluie originile sale complexe
- Biblia a fost scrisă de peste 40 de autori pe o perioadă de aproape 1.500 de ani, în ebraică, aramaică şi greacă.
- Unele cărţi biblice au autori cunoscuţi, precum Pavel din Tars şi Ioan din Patmos, dar altele, inclusiv Evangheliile, au fost atribuite ulterior unor figuri istorice.
- Cele mai cunoscute traduceri în engleză includ Biblia lui Wycliffe, Biblia lui Tyndale şi Biblia regelui Iacob (1611), care rămâne una dintre cele mai influente versiuni.
Urmărește
979 afișări
Biblia, opera divină sau umană? Cercetătorii dezvăluie originile sale complexe
Biblia, considerată de milioane de oameni ca fiind cuvântul divin al lui Dumnezeu, este o colecţie vastă de scrieri compuse de-a lungul secolelor de mai mulţi autori, relatează Daily Mail.
Cercetătorii sunt de acord că, în loc să fie scrisă de o singură persoană, Biblia a fost redactată de zeci de autori, probabil peste 40, pe o perioadă de aproape 1.500 de ani.
Biblia este alcătuită din Vechiul Testament (sau Biblia Ebraică) şi Noul Testament.
Vechiul Testament, scris între anul 1200 î.Hr. şi primul secol î.Hr., a fost probabil compilat în forma actuală în secolele VI-V î.Hr.
Noul Testament a fost redactat într-o perioadă mult mai scurtă, în a doua jumătate a primului secol d.Hr.
Unele cărţi biblice au autori cunoscuţi - de exemplu, Pavel din Tars, care a scris Epistola către Romani, şi Ioan din Patmos, autorul Apocalipsei. Altele rămân subiect de dezbatere.
Geneza şi Exodul, atribuite tradiţional lui Moise, sunt acum considerate opera mai multor surse.
De asemenea, Evangheliile după Matei, Marcu, Luca şi Ioan au fost scrise anonim şi atribuite ulterior celor patru evanghelişti de către Părinţii Bisericii.
Cărţi precum Cântarea Cântărilor şi Prima Epistolă către Timotei, atribuite lui Solomon şi Pavel, sunt considerate pseudonime, iar Psalmii, deşi sunt legaţi de regele David, au avut probabil mai mulţi autori.
Biblia a fost scrisă iniţial în ebraică, aramaică şi greacă. Prima traducere în engleză, Biblia lui Wycliffe (secolul al XIV-lea), s-a bazat pe Vulgata latină, o traducere din secolul al IV-lea.
Mai târziu, Biblia lui William Tyndale din 1526 a fost prima versiune în engleză tradusă direct din ebraică şi greacă, deşi era incompletă. Tyndale a fost executat pentru erezie în 1536.
După Tyndale, au apărut mai multe traduceri în engleză, inclusiv Biblia Coverdale, Biblia cea Mare, Biblia de la Geneva şi Biblia Episcopilor.
Cea mai durabilă rămâne Biblia regelui Iacob (1611), comandată de regele Iacob I, care a devenit standardul versiunilor în limba engleză. Redactată de peste 40 de traducători din Westminster, Oxford şi Cambridge, este una dintre cele mai recunoscute traduceri şi astăzi.
Biblia creştină este organizată în Vechiul şi Noul Testament, cu scrieri apocrife suplimentare în tradiţiile catolică şi ortodoxă răsăriteană.
Noul Testament conţine patru Evanghelii, Faptele Apostolilor, 21 de epistole şi Apocalipsa, oferind un text fundamental pentru credinţa şi istoria creştină.
În ciuda incertitudinilor privind autorii săi, Biblia rămâne unul dintre cele mai influente texte din istoria omenirii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Germania, Franţa, Polonia: 2024 a fost doar începutul unui val de distrugeri de locuri de muncă şi restructurări de personal care se va extinde în 2025
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
BREAKING | Cauza morții afaceristei Monalisa Liuba. A cerut 2 proceduri în același timp. I s-a făcut anestezie generală și apoi…
CANCAN.RO
Trucul simplu care îți curăță țevile instant. Ingredientul este nelipsit din orice casă și costă sub 10 lei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe