Biblioteca Digitală Mondială, lansată la Paris

Biblioteca Digitală Mondială a fost lansată la Paris, în prezenţa directorului general al Unesco, japonezul Koichiro Matsuura şi a directorului Bibliotecii Congresului American, James H. Billington.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Biblioteca Digitală Mondială, lansată la Paris

Biblioteca Digitală Mondială, lansată la Paris

Proiectul World Digital Library (WDL), care aduce la un loc unele dintre cele mai valoroase opere ale lumii, a fost lansat la Centrul Unesco din Paris.

Platforma online are structura unei ferestre digitale prin intermediul căreia internauţii pot accesa zeci de mii de texte rare din ţări precum Arabia Saudită, Africa de Sud şi Suedia.

Biblioteca digitală este poziţionată ca un instrument educaţional singular în lume, materialele fiind accesate gratuit şi traduse în şapte limbi.

"Sperăm ca acest proiect să ajungă o platformă care să promoveze diversitatea culturală şi să răspundă nevoilor educaţionale, într-o lume care este orientată în prezent către conţinut mediatic facil", a spus John Van Oudenaren, directorul proiectului.

În parteneriat cu instituţii din întreaga lume, curatorii de la Unesco şi de la Biblioteca Congresului au încercat să acopere o arie geografică cât mai extinsă - obiectiv limitat de lipsa digitalizării în multe ţări din lume, în particular Africa.

"Este un proces în desfăşurare, pe termen lung. În acest moment avem 32 de instituţii partenere. Am vrea să avem o instituţie parteneră în fiecare ţară din lume, pentru că numai atunci vom ajunge o bibliotecă cu adevărat globală", a spus Van Oudenaren.

Orientul Mijlociu este una dintre principalele zone de interes cultural. Librăria Naţională a Irakului a contribuit cu o selecţie de ziare şi publicaţii periodice din secolele al XIX-lea şi XX, scrise în arabă, engleză, kurdă sau turcă, iar Biblioteca Alexandrina - cu volume din "Descrierea Egiptului", operă a unor observatori francezi din timpul cuceririi napoleoniene din 1798.

"Multe dintre problemele recente dintre Occident, lumea arabă şi cultura islamică, derivă din lipsă de înţelegere. Acest proiect ne va permite să ne prezentăm originile convingerilor, cultura şi literatura. Comunicarea acestor noţiuni va fluidiza dialogul şi va prezenta cultura arabă în lume", a spus Sohair Wastawy, bibliotecar şef la Biblioteca Alexandrina.

WDL îşi va concretiza potenţialul prin accesul la produse culturale unice specifice fiecărei ţări. Astfel, biblioteca naţională din Franţa a contribuit cu o colecţie selecţionată, incluzând un manuscris având o pictură a lui Jean Fouquet, primele filme ale fraţilor Lumière şi o înregistrare a imnului naţional al Franţei, La Marseillaise din 1898.

Colecţia britanică cuprinde o selecţie de desene de anatomie şi texte ştiinţifice, incluzând şi prima schiţă care arăta structura de dublă spirală a ADN-ului a lui Francis Crick.

Proiectul a costat câteva zeci de milioane de dolari şi a fost susţinut din donaţiile private ale unor companii precum Google sau Microsoft.

WDL este cel mai amplu proiect de digitalizare culturală.

Uniunea Europeană a lansat un proiect similar, intitulat "Europeana" în noiembrie anul trecut, transferând pe online milioane de cărţi, opere de artă, hărţi, filme şi conţinut audio şi video din bibliotecile naţionale şi galeriile din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici