- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (20.11.2008, 17:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Biblioteca online "Europeana", luată cu asalt
Biblioteca online "Europeana", lansată, joi, de Uniunea Europeană ca replică la proiectul Google Library, a fost luată cu asalt încă de la primele ore de la deschidere, Comisia Europeană văzându-se obligată să închidă temporar site-ul pentru a face faţă afluxului de conectări.
Urmărește
334 afișări
Biblioteca online "Europeana", luată cu asalt
Viviane Reding, comisarul UE pentru Informare şi Mass-Media, a indicat, la sfârşitul dimineţii de joi, că s-au înregistrat "10 milioane de clicuri pe oră" pe site-ul www.europeana.eu.
Site-ul a fost temporar închis, în jurul orei 10.30 GMT, pentru a i se creşte capacitatea, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, Martin Selmayr. "În cele din urmă, şase servere - în loc de trei, cum au fost prevăzute - au repus site-ul online", a precizat purtătorul de cuvânt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Mai mult de două milioane de "obiecte" digitalizate sunt disponibile publicului larg, în limbile engleză, germană şi franceză, potrivit lui Viviane Reding, comisarul UE pentru Informare şi Mass-Media. Comisia Europeană a Uniunii Europene a dorit realizarea acestei vaste enciclopedii digitale în vederea conservării moştenirii culturale a Europei.
Utilizatorii de internet din lumea întreagă pot să acceseze aceste lucrări care constau în cărţi, hărţi, înregistrări audio, fotografii, documente de arhivă, tablouri şi filme din bibliotecile naţioanale şi instituţiile culturale din 27 de state membre ale UE.
Avântul acestui nou proiect îşi are originea în dorinţa Europei de a echilibra competiţia cu gigantul Google. Proiectul Google Library a debutat în 2004 şi include deja scanări ale peste şapte milioane de cărţi şi alte lucrări din lumea întreagă. Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a dorit înfiinţarea unui motor european de căutare, concurent pentru Google, denumit Quaero, dar proiectul a fost abandonat în 2006. În 2005, Chirac şi alţi cinci şefi de state europene au pus bazele proiectului European Digital Library, din care s-a născut actualul proiect "Europeana".
Enciclopedia "Europeana" propune tuturor celor interesaţi de literatură, artă, ştiinţă, politică, istorie, arhitectură, muzică sau cinema să aibă acces rapid şi gratuit către cea mai mare colecţie de capodopere ale Europei, cumulate într-o bibliotecă virtuală, accessibilă printr-un portal ce va fi disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. În 2010, colecţia de obiecte digitale cuprinse în enciclopedia "Europeana" va cuprinde 10 milioane de elemente. Uniunea Europeană va finanţa dezvoltarea enciclopediei "Europeana" cu suma de două milioane de dolari pe an, între anii 2009 şi 2011, şi doreşte totodată să implice sectorul privat în evoluţia viitoare a acestui proiect.
"Europeana" nu este un concurent pentru Google, ci "un element complementar pentru Google, care vă permite accesul către un evantai larg de opere autentice", a declarat Jill Cousins, directorul fundaţiei care conduce "Europeana".
La rândul său, joi, gigantul Google a declarat că "doreşte să colaboreze cu «Europeana»".
"Proiectele de digitalizare precum «Europeana» reprezintă un semnal puternic care demonstrează că autorii, editorii, bibliotecile şi firmele din domeniul tehnologiei pot să lucreze împreună pentru democratizarea accesului la cunoştinţele colectivităţii mondiale", potrivit textului din comunicatul oficial Google.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe