Bienala Tinerilor Artişti, o panoramă a diversităţii din arta contemporană

Artişti din diverse medii culturale, care expun la Bienala Tinerilor Artişti de la Bucureşti, folosesc limbajul universal al artei contemporane pentru a spune poveşti personale, a declarat, pentru MEDIAFAX, curatorul bienalei, Ami Barak.

Urmărește
59 afișări
Imaginea articolului Bienala Tinerilor Artişti, o panoramă a diversităţii din arta contemporană

Bienala Tinerilor Artişti, o panoramă a diversităţii din arta contemporană

Ami Barak, curatorul celei de-a treia ediţii a Bienalei Tinerilor Artişti la Bucureşti, ce are loc până la sfârşitul lunii octombrie, a spus, sâmbătă, la venisajul expoziţiei de la Sala Dalles că această ediţie a evenimentului oferă "un panoramic succint al actualităţii din aria balcanică" privind "chestiunea recurentă a globalizării".

Bienala, realizată anul acesta în jurul conceptului "Re-construction", reprezintă, în opinia curatorului ei, un punct de întâlnire al "obsesiei artiştilor din Est de a proceda la o normalizare şi dorinţa celor din Vest ca uniformizarea şi nivelarea produse de globalizare să nu ne împiedice să fim noi înşine".

Pentru MEDIAFAX, Ami Barak a mai precizat că deşi la nivel formal nu putem constata vreo diferenţă între lucrările artiştilor de diverse naţionalităţi, pentru că, din România până în Argentina, ei folosesc acelaşi limbaj universal al artei contemporane, toţi fac însă referire la contextul local.

El a dat ca exemplu video-ul Irinei Botea care nu se deosebeşte, la prima vedere de cele ale artiştilor străini. Lucrarea româncei prezintă o înmormântare, ceea ce arată o atenţie socială pe care o are toată lumea, dar Botea a filmat înmormântarea la Bucureşti şi i-a dat o culoare locală, spune Barak.

"Identitata legată de contextul social o citim în artiştii de astăzi", a încheiat Barak, făcând o paralelă cu artiştii avangardişti de după cel de-al Doilea Război Mondial care au creat arta conceptuală, minimalistă, folosind un "limbaj epurat în care eul era şters".

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a vorbit de asemenea la vernisaj şi şi-a exprimat aprecierea pentru bienală, care întruchipează diversitatea europeană.

Bienala Tinerilor Artişti de anul acesta abundă în lucrări video foarte diverse - amatoare sau peformante, documentare sau artistice -, ceea ce respectă pincipiul unei bienale, acela al diversităţii extreme, consideră directorul adjunct al Institutului Francez de la Bucureşti, Didier Montagné.

În centrul lucrărilor, din care picture aproape lipseşte, se află obiectul cotidian, reprezentat în diverse feluri, indicând consumerismul actual, a mai declarat pentru MEDIAFAX Montagné.

Vicereşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, Petru Lucaci, a spus că i se pare remarcabil în primul rând faptul că are loc acest eveniment la Bucureşti şi a subliniat importanţa bienalei pentru că "relaţionează artiştii români cu artiştii lumii şi adduce în România preocupările europene".

Începută ca un proiect ambiţios al Fundaţiei Meta în parteneriat cu Goethe-Institut Bukarest, Bienala Tinerilor Artişti, aflată la cea de-a treia ediţie, a devenit un punct de reper în peisajul artistic local şi regional, reunind în ediţiile precedente peste 200 de lucrări.

Expoziţia de fotografie, pictură, sculptură şi instalaţii video, cu 50 de lucrări semnate de circa 60 de artişti, dintre care 14 români, va rămâne deschisă până la finalul bienalei, pe 31 octombrie, însă în această perioadă o parte din lucrări vor fi expuse şi la Librăria Cărtureşti (Str. Pictor Arthur Verona, nr. 13) şi la sediul Ordinului Arhitecţilor din România (Str. Pictor Arthur Verona, nr. 19).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici