Tabloul de Vincent Van Gogh, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost furat din Cairo, din muzeul Mahmoud Khalil, pe 21 august. Acelaşi tablou de Van Gogh a mai fost furat, tot din muzeul egiptean, în 1978, şi recuperat un deceniu mai târziu, în Kuweit.
Muzeul Mahmoud Khalil din Cairo deţine una dintre cele mai importante colecţii de artă europeană a secolelor al XIX-lea şi al XX-lea din Orientul Mijlociu.
Lucrarea, cu flori galbene şi roşii, măsoară 30×30 centimetri. Se crede că tabloul a fost pictat de Van Gogh în 1887, cu trei ani înainte ca acesta să se omoare prin împuşcare.
Muzeul Mahmoud Khalil, construit în anii ’30 de politicianul căruia îi poartă numele, mai conţine lucrări de Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir şi Edgar Degas.
Conform rezultatelor anchetei procurorului general, un singur paznic asigură, cel mai adesea, securitatea muzeului. De asemenea, ancheta a arătat faptul că, din cele 47 de camere de supraveghere instalate, 30 sunt stricate din 2006.
Printre cele 11 persoane condamnate se numără Mohsen Chaalane, responsabil în Ministerul egiptean al Culturii, şi Rim Bahir, directoarea muzeului, dar şi şapte paznici.
Totuşi, aceştia pot fi eliberaţi contra unei cauţiuni de 10.000 de lire egiptene (1.270 de euro), în aşteptarea judecării unui apel.
Furtul a scos la iveală măsurile precare de securitate din numeroasele muzee egiptene, care adăpostesc multe comori inestimabile ale epocii faraonice, aşa cum este cazul celebrei măşti din aur a lui Tutankhamon. Guvernul egiptean a promis să facă eforturi pentru ameliorarea situaţiei.
Tabloul de Van Gogh nu a fost încă descoperit, cercetările fiind în desfăşurare. Se bănuieşte, totuşi, că lucrarea a fost furată de un angajat al muzeului.