- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.12.2009, 17:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIO: Kelemen Hunor, primul politician de etnie maghiară, desemnat ministru al Culturii
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, fost candidat la Preşedinţia României, la alegerile din noiembrie 2009, a fost desemnat ministru al Culturii, fiind prima persoană de etnie maghiară care ocupă această funcţie.
Urmărește
151 afișări
BIO: Kelemen Hunor, primul politician de etnie maghiară, desemnat ministru al Culturii (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
Kelemen Hunor s-a născut pe 18 octombrie 1967 în comuna Cârţa, judeţul Harghita.
A urmat studii de medicină veterinară, la Universitatea de Ştiinţe Agricole Cluj, pe care a absolvit-o în 1993, când a fost admis şi la Facultatea de Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1998. Astfel, Kelemen Hunor are calificările de medic veterinar şi profesor de filosofie.
A fost secretar de stat în Ministerul Culturii
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Şi-a început activitatea politică în 1997, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, din partea UDMR, funcţie în care a rămas timp de patru ani.
Din 2000 este deputat UDMR de Harghita şi membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor. Totodată, din 2005 este membru UDMR în Biroul Permanent al Camerei, iar din 9 iunie 2007 - preşedintele executiv al UDMR.
A candidat la alegerile prezidenţiale din 2009
La sfârşitul lunii octombrie, Kelemen Hunor şi-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale, susţinând modificarea Constituţiei în sensul eliminării prevederii potrivit căreia România este stat naţional. În urma primului tur al alegerilor, el a obţinut 3,83% din voturile electoratului.
Pe blogul său, Kelemen Hunor menţionează că, în decembrie 1989, era cofondator şi redactor-şef adjunct al revistei culturale Jelenlét. În toamna anului 1990 s-a angajat la Studioul Teritorial Cluj al Societăţii Române de Radiodifuziune, unde a redactat emisiuni politice şi culturale. În paralel, a mai colaborat la revista culturală Korunk şi, împreună cu prietenii, a organizat un cerc literar.
Kelemen Hunor a publicat două volume de versuri - "Mínuszévek" (Editura Kriterion, 1995), recompensat cu premiul pentru debut din partea Uniunii Scriitorilor din România, şi "A szigetlakó" (Editura Pallas Akadémia, 2001) - şi un roman - "A madárijesztők halála" (Editura Mentor, 1999).
Totodată, el a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor, în 2000, şi cu Ordinul Crucea Mijlocie al Republicii Ungare, în 2008. Hunor a mai primit şi Premiul Litea-Budapesta, în 1996.
Nu are în proprietate nicio locuinţă şi nu posedă vreun autoturism
Kelemen Hunor nu are în proprietate - conform declaraţiei de avere pe care liderul Uniunii a depus-o la Biroul Electoral Central când şi-a înscris candidatura pentru funcţia de preşedinte al României - nicio locuinţă (apartament, casă de locuit sau de vacanţă), niciun teren agricol sau intravilan şi nu posedă vreun autoturism.
Majoritatea rubricilor din declaraţia de avere pe care liderul Uniunii a depus-o la Biroul Electoral Central au fost completate cu menţiunea "nu este cazul". Potrivit declaraţiei de avere, Kelemen nu deţine nici bunuri mobile a căror valoare să depăşească o mie de euro şi nu a înstrăinat bunuri mobile cu această valoare în ultimele 12 luni.
Kelemen Hunor a declarat că are conturi şi depozite bancare de 158.000 lei, precizând că, în ultimul an fiscal, a avut venituri din salarii în valoare totală de circa 140.000 de lei, reprezentând indemnizaţia de deputat în valoare totală de circa 72.000 de lei şi salariul pe care îl primeşte de la UDMR pentru funcţia de preşedinte executiv al Uniunii, în valoare de circa 67.000 de lei.
În declaraţia de interese, Kelemen a menţionat că deţine 18 părţi sociale în valoare totală de 180 de lei la Medianet SRL, că este membru neretribuit al Fundaţiei Communitas, este preşedinte al Fundaţiei pentru Şcoală şi al Uniunii Ziariştilor Maghiari din România şi deţine funcţia retribuită de preşedinte executiv al UDMR.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lista Guvernului Boc a fost depusă la Parlament, miniştrii vor fi audiaţi marţi de comisiile parlamentare
Citește și: BIO: Marko Bela, din nou vicepremier
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat