BIO: Maurice Béjart, un artist al cărui nume este sinonim cu arta

Coregraful Maurice Béjart, care a încetat din viaţă joi dimineaţă, a avut, încă din adolescenţă, pasiunea dansului; a creat spectacole de dans, a reinventat această artă, a dus muzica şi dansul dincolo de toate barierele; pe 20 decembrie, se pregătea să prezinte "Le Tour du monde en 80 minutes".

Urmărește
8 afișări
Imaginea articolului BIO: Maurice Béjart, un artist al cărui nume este sinonim cu arta

BIO: Maurice Béjart, un artist al cărui nume este sinonim cu arta

Fiul filozofului Gaston Berger, Maurice Béjart, născut pe 1 ianuarie 1927, la Marsilia, a început să danseze la vârsta de 14 ani şi a intrat la Opéra de Paris în 1945.

Béjart s-a format, în mare măsură, ca dansator cu Madame Egorova, Madame Rousanne şi Léo Staats. Artistul îşi rafinează acest bagaj clasic la Vichy (1946), apoi alături de Janine Charrat şi Roland Petit şi apoi Londra, în cadrul International Ballet. Datorită unui turneu pe care îl face în Suedia cu Ballet Cullberg (1949), Béjart descoperă resursele expresionismului coregrafic. Iar un contract pentru un film suedez îl pune faţă în faţă pentru prima dată cu Stravinski.

Cu toate acestea, Maurice Béjart, odată întors la Paris, va alege piese de Chopin pentru a-şi exersa dansul, sub îndrumarea criticului Jean Laurent.

El se orientează, mai târziu, către coregrafie, odată cu montarea spectacolului "Symphonie pour un homme seul" (1955), muzica P. Henry şi P. Schaeffer.

Primul său succes datează din 1959 şi se intitulează "Le Sacre du printemps". Se instalează apoi la Bruxelles, unde fondează "Ballet du XXe siècle", cu care va avea nenumărate spectacole lirice, de dans pur, dar şi interpretări ale unor opere narative (Antonin Artaud, André Malraux). Artistul se face cunoscut şi apreciat de public cu ocazia ediţiilor din 1967 şi 1968 ale Festivalului de la Avignon.

În 1987, Béjart părăseşte Bruxelles-ul pentru Lausanne, cu „Béjart Ballet Lausanne”, care reuneşte circa 30 de dansatori şi cu care va colinda toată lumea. El adaugă, astfel, la "Le Sacre" creaţii precum "Boléro" (1961), "Messe pour le temps présent" (1967) şi "l'Oiseau de feu" (1970). Printre numeroasele spectacole de balet create pentru această companie se numără "Ring um den Ring", "Le Mandarin merveilleux", "King Lear - Prospero", "À propos de Shéhérazade", "Le Presbytère… !", "La Route de la soie", "Le Manteau", "Enfant-Roi", "La Lumière des eaux" şi "Lumière".

Activitatea coregrafului nu are un traseu linear, el respingând chiar ideea de "stil". Mijloacele artistice utilizate depind întotdeauna de proiectul creat. Opera sa eclectică, densă, impregnată de muzică contemporană şi de gustul pentru cosmopolitismul cultural a făcut din Béjart o figură a reînnoirii dansului şi una din personalităţile franceze cele mai cunoscute în lume.

Scenarist de teatru ("La Reine verte", "Casta Diva", "Cinq Nô modernes", "A-6-Roc"), de spectacole de operă, ("Salomé", "La Traviata" şi "Don Giovanni"), regizor de film ("Bhakti", "Paradoxe sur le comédien"), Maurice Béjart a publicat şi cărţi - romane, volume de memorii, jurnal intim, piese de teatru.

În august 2002, el a creat o trupă nouă, destinată tinerilor dansatori, "La Compagnie M", şi, pentru aceasta, noul său balet, "Mère Teresa et les enfants du monde". În octombrie 2003, îi aduce un omagiu lui Fellini, la împlinirea a zece ani de la moartea cineastului, în "Ciao Federico". El primeşte de la ambasadorul Franţei, în Elveţia, insigna de comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici