Biografia lui Hitler, de Ian Kershaw, va fi lansată sâmbătă, la Târgul de carte "Gaudeamus"

Volumul "Hitler", de Ian Kershaw, va fi lansat sâmbătă, de la ora 17.30, la standul editurii Meteor Press de la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie), care se desfăşoară la complexul Romexpo din Capitală, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
452 afișări
Imaginea articolului Biografia lui Hitler, de Ian Kershaw, va fi lansată sâmbătă, la Târgul de carte "Gaudeamus"

Biografia lui Hitler, de Ian Kershaw, va fi lansată sâmbătă, la Târgul de carte "Gaudeamus" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

La eveniment vor participa istoricul Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, Ion Ioniţă, redactor-şef al revistei Historia, şi scriitorul Bedros Horasangian.

"Se poate spune cu siguranţă că, fără Hitler, istoria ar fi fost alta", scrie Ian Kershaw în prefaţa biografiei Fűhrerului, "Hitler", apărută la editura Meteor Press.

Britanicul specializat în istoria Germaniei din secolul XX - şi cu precădere perioada celui de-al Treilea Reich - este apreciat de foarte mulţi drept cel mai bun cunoscător al partidului nazist şi al lui Hitler.

Biografia pe care Meteor Press o lansează la Gaudeamus este considerată cea mai obiectivă lucrare despre Hitler scrisă până în prezent.

Apărută în limba engleză în două volume, biografia lui Hitler, în prima parte, acoperă perioada 1889-1936 ("Hitler, 1889-1936: Hubris - Aroganţa") şi a apărut într-o primă ediţie în 1998, iar perioada 1936-1945 face obiectul volumului al doilea ("Hitler, 1936-1945: Nemesis - Răzbunarea") apărut în anul 2000. Ediţia în limba română aduce cele două părţi într-o singură carte, o variantă condensată a biografiei realizată chiar de autor.

În volumul "Hitler" cititorul va descoperi contextul familial în care a trăit copilul Adolf Hitler, iubirea faţă de mama sa, analiza momentului în care Hitler a devenit antisemit, etapele carierei lui politice şi cronologia celui de-al Doilea Război Mondial influenţată incontestabil de personalitatea liderului nazist. "Ceea ce frapează în mod deosebit este lipsa de patimă din această carte, obiectivismul cu care Kershaw surprinde toate etapele vieţii Fűhrerului, firescul unei persoane care a devenit nefirească", se spune în comunicat.

Sir Ian Kershaw a studiat la universităţile din Liverpool şi Oxford, specializându-se în istoria medievală, iar în 1968 a susţinut cursuri de istorie medievală la Universitatea din Manchester. Studierea limbii germane la Institutul Goethe i-a deschis un drum nou în carieră. Era fascinat de posibilele răspunsuri la întrebarea "Cum a fost posibil să existe o personalitate de anvergura lui Hitler?", ceea ce l-a determinat să renunţe la continuarea studiilor pe teme medievale şi să înceapă predarea unor cursuri de istorie modernă la Universitatea din Manchester. În acelaşi timp, prin anii 1970, a participat la un proiect major de cercetare desfăşurat la Institutul de Istorie Contemporană din München, privitor la istoria socială a Bavariei în perioada nazistă.

A desfăşurat o activitate didactică la universităţile din Manchester, Nottingham şi, între 1990 şi 2008, la Universitatea din Sheffield, unde a condus catedra de istorie în perioada 1991 - 2001. În 1998 a publicat prima parte din biografia în două volume a dictatorului Adolf Hitler, urmată de partea a doua, după alţi doi ani. Cele două volume, subintitulate "Hubris" şi "Nemesis", au devenit materiale de referinţă pentru toţi cei ce studiază istoria celui de-al Treilea Reich şi i-au adus numeroase premii, printre care trofeul Wolfson pentru istorie, trofeul Bruno Kreisky acordat în Austria pentru cartea politică a anului, precum şi primul premiu pentru carte al Academiei Britanice. Alte titluri mai recente sunt: "Prieteni cu Hitler: lordul Londonderry şi drumul Marii Britanii spre război", care a obţinut premiul "Elizabeth Longford" pentru biografie istorică în 2005, şi "Alegeri fatale: zece decizii care au schimbat lumea, 1940-1941".

Ian Kershaw a fost consultant istoric pentru trei seriale produse de BBC: "Naziştii - un avertisment din istorie", "Războiul secolului" şi "Auschwitz". Este membru al British Academy, the Royal Historical Society şi Wissenschaftskolleg zu Berlin. Pentru contribuţiile sale în domeniul istoriei, i s-a acordat, în 1994, distincţia germană Crucea Federală de Merit. A primit titlul de cavaler în 2002 şi medalia "Norton Medlicott" din partea Asociaţiei Istorice în 2004.

La Meteor Press, de acelaşi autor, a mai apărut "Hitler, germanii şi soluţia finală" (2011).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici