- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.08.2012, 17:16)
- Departamentul Life , Madalina Cerban , Ana Obretin ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Cornel Todea - o carieră dedicată teatrului pentru copii şi promovării tinerilor artişti
Regizorul Cornel Todea, care a decedat joi, la vârsta de 76 de ani, şi-a dedicat activitatea Teatrului "Ion Creangă" din Bucureşti, instituţie pe care a condus-o vreme de peste 20 de ani, dar şi promovării tinerelor talente, în calitate de director artistic al Galei Tânărului Actor HOP.
Urmărește
1499 afișări
Cornel Todea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Regizorul Cornel Todea, directorul Teatrului "Ion Creangă" din Bucureşti, a decedat joi, la vârsta de 76 de ani, fiind internat într-un spital din Capitală, au declarat pentru MEDIAFAX angajaţii instituţiei de spectacole.
Cornel Todea s-a născut pe 18 noiembrie 1935, la Cluj.
Între anii 1954 - 1959, Cornel Todea a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografie "I. L. Caragiale", Facultatea de Teatru, specializarea Regie. De asemenea, el era doctor în Arte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Printre spectacolele montate de Cornel Todea la Teatrul "Ion Creangă" se numără: "Cărăbuşii", după o povestire de Stanislaw Ignacy Witkiewicz (care a avut premiera pe 1 octombrie 2011); "Un lup, o capră şi trei iezi", scenariu de Monica Patriciu după Ion Creangă (premiera pe 10 octombrie 2009); "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" (premiera pe 6 octombrie 2007); "Harap Alb", după Ion Creangă (premiera pe 14 mai 2005), "Pinocchio", după Carlo Collodi (premiera pe 14 februarie 2003).
În perioada 1960 - 1987, Cornel Todea a fost regizor artistic de televiziune, între anii 1969 - 1971 a fost director al Redacţiei Teatru-Film din TVR, iar între 1987 şi 1990 a fost regizor şi director al Teatrului "Ion Creangă". În perioada 1990 - 1991 a fost regizor artistic în Televiziunea Română.
Cornel Todea a fost manager al Teatrului "Ion Creangă" începând din 1991 până în prezent.
De asemenea, în perioada 1959 - 2007, Todea a fost cadru didactic la Universitatea Naţională de Teatru şi Film (profesor asociat la catedra de Regie Teatru), iar între 2000 şi 2008 a fost vicepreşedinte executiv al UNITER (Uniunea Teatrală din România).
Cornel Todea a fost membru al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Activitatea sa în teatru include peste 50 de piese puse în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul "Ion Creangă"), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa.
În televiziune, Todea a semnat regia pentru peste 200 de spectacole de teatru-TV, emisiuni muzicale, programe de divertisment, filme artistice şi documentare la TVR. Din 2004, el a moderat emisiunea săptămânală ''Cafeneaua Literar-Artistică'' la Radio România Cultural.
A jucat în filmul "Pe malul stâng al Dunării albastre" (1983) şi a regizat mai multe lungmetraje printre care: "Prinţul negru" (1988), "Iată femeia pe care o iubesc" (1981), "Dragostea mea călătoare" (1980), "Singur printre prieteni" (1979), "Comoara din Carpaţi" (1975), "Adio, dragă Nela" (1972).
De asemenea, Cornel Todea a semnat regia a numeroase filme de televiziune, între care: "Totul e un joc?" (1998), "Trei surori" (1994), "Preţul succesului" (1977) "A doua linie" (1976), "Samy" (1970), "Noul locatar" (1968), "Om de treabă" (1968), "Interpretări la cleptomanie" (1967), "Neguţătorul de ochelari" (1967), "Moartea Bessiei Smith" (1966)
Pentru activitatea sa, Cornel Todea a primit numeroase premii, între care: premiul UNITER pentru teatru TV pentru piesa "Totul e un Joc" (1998), premiul naţional pentru spectacolul "Pinocchio" acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2003), premiul pentru cel mai bun spectacol acordat la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de Poveşti, ediţia I, pentru spectacolul "Harap Alb" (2005), premiul UNITER pentru teatru pentru copii (2006), premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii la Festivalul "Magic Curtain" din Bulgaria, pentru spectacolul "Pinocchio" (2009) şi premiul de excelenţă acordat de Municipiul Bucureşti pentru Artele Spectacolului (2009).
Cornel Todea era şi un susţinător al tinerelor talente, el fiind, începând din 1998, director artistic al Galei Tânărului Actor HOP, organizată de UNITER.
Todea a fost decorat cu Ordinul ''Serviciu Credincios'' în grad de Cavaler pentru activitatea din teatru.
În noiembrie, anul trecut, Cornel Todea a primit verdictul de colaborator al Securităţii din partea CNSAS. El ar fi colaborat sub numele de cod "Cucu" şi "Cornescu" şi ar fi furnizat Securităţii informaţii cu privire la mai mulţi oameni de televiziune, printre care Dan Jelescu, Mihai Constantinescu, Mircea Constantinescu, Valentin Plătăreanu, Petre Hîrjovschi, Eva Dragomir, Anatol Cavlescu, Anton Iordache, Doru Segal şi Mirel Ilieşu. În dosarul CNSAS se precizează că Todea ar fi fost "turnător" încă de la vârsta de 15 ani, relaţia cu Securitatea a directorului Teatrului "Ion Creangă" începând în 1950. Elevul Todea ar fi semnat un angajament "pentru acoperirea informativă a colegilor de clasă".
În dosarul regizorului se mai arată că acesta a continuat să furnizeze Securităţii informaţii atât în perioada studenţiei, cât şi în perioada în care a activa ca asistent la Institutul de Teatru. Atunci, Cornel Todea semna notele informative cu iniţialele "C.T.", "T.C." sau "Cornescu".
"Copil fiind m-am visat erou, plin de curaj, drept, justiţiar, model fiind părinţii mei. Visul meu a eşuat. Astăzi este greu să-mi explic spaimele, laşităţile, compromisurile, schizoidia existenţei mele. «Colaborator» silit am încercat să nu fac rău nimănui. Că am încercat să fac tot binele care mi-a stat în putere. Ca artist am încercat să mă salvez", scria Cornel Todea în recursul înaintat Curţii de Apel Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe