BIOGRAFIE: Jean Constantin - o carieră dedicată comediei, de la "Toate pânzele sus" la "Poker"

Actorul Jean Constantin, "maestrul comediei româneşti", a decedat miercuri la vârsta de 81 de ani, după o carieră dedicată teatrului şi filmului, care are ca repere producţii ca "Toate pânzele sus", "Nea Marin miliardar" şi "BD", culminând cu "Poker", în care artistul şi-a jucat propriul rol.

Urmărește
2045 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Jean Constantin - o carieră dedicată comediei, de la "Toate pânzele sus" la "Poker"

Jean Constantin - o carieră dedicată comediei, de la "Toate pânzele sus" la "Poker" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.

A început să muncească la Constanţa, ca muncitor normator, unde a cunoscut oameni talentaţi alături de care a înfiinţat o brigadă artistică. Apoi a început să joace la Casa de Cultură, iar din 15 decembrie 1957 s-a înfiinţat secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, unde actorul a rămas până la ieşirea la pensie.

Actorul a debutat anii '60 şi a jucat în circa 80 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atăt de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, dar şi "Nea Marin miliardar" (1979), unde i-a avut colegi Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică. Totodată, Jean Constantin este foarte cunoscut şi pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", de Mircea Mureşan.

Printre cele mai recente filme în care a jucat celebrul actor se numără "Poker" şi "Supravieţuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu, "Roming", de Jiri Vejdelek (2007), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), de Cătălin Mitulescu, "Păcală se întoarce" (2006), "A doua cădere a Constantinopolului" (1994), "Chiriţa la Iaşi" (1987), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Nea Marin miliardar" (1979), "Haiducii lui Saptecai (1970)", "Procesul alb" (1965) etc.

Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul "O scrisoare pierdută", de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care "Vine poliţia!" de la Pro TV şi în "Regina", difuzat de Acasă TV.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.

Cel care a fost considerat "maestrul comediei" a fost investit, în 2007, drept Cavaler de Malta al Ordinului "Sf. Ioan" de Ierusalim, într-o ceremonie desfăşurată la Suceava.

Totodată, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, în 2003, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae".

În semn de recunoaştere a talentului actorului Jean Constantin, Jean Badea, fost secretar al literar al Teatrului de revistă Fantasio, i-a dedicat biografia artistică "Omul care aduce hazul", publicată în 1998.

Din 1999, Jean Constantin este şi cetăţean de onoare al oraşului Constanţa, unde a şi locuit. El a fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Elena Jean.

Actorul Jean Constantin a decedat, miercuri, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti.

Alexandru Arşinel a spus că actorul Jean Constantin a fost găsit mort în locuinţa sa din Constanţa, de către rudele sale. În ultimul an, Jean Constantin a fost internat la spitale din Constanţa şi din Capitală, cu afecţiuni cardiace.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici