- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.03.2015, 14:16)
- Madalina Cerban
BIOGRAFIE: Marcel Dragomir, compozitorul care a reprezentat o generaţie de artişti români
Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.
Urmărește
7152 afișări
BIOGRAFIE: Marcel Dragomir, compozitorul care a reprezentat o generaţie de artişti români (Imagine: Shutterstock)
Marcel Dragomir a murit luni, la vârsta de 70 de ani, potrivit unui anunţ al lui Rareş Dragomir, fiul compozitorului.
Compozitorul Marcel Dragomir s-a născut pe 30 octombrie 1944, la Câmpina. Studiile muzicale le-a început la Liceul "George Enescu" din Bucureşti (1961 - 1966), continuându-le la Conservatorul Bucureşti (1966 - 1971), potrivit site-ului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).
A fost profesor de clarinet-saxofon la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti (1971 - 1982) şi redactor principal la secţia de creaţie a Radiodifuziunii Române din Bucureşti (1984 - 1994).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
A realizat emisiuni de radio şi de televiziune şi a făcut parte din jurii naţionale şi internaţionale de concursuri de muzică uşoară (Bratislava - 1972, Dresda - 1984, Slîncev Briag - 1986).
A fost distins cu premii de creaţie la festivalurile de muzică uşoară de la Mamaia (1974), Sopot-Polonia (1979) şi Rostock - R. D. Germană (1980) şi a primit şi premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor (1979).
A scris muzică uşoară, dar şi muzică de teatru şi film.
A scris muzică de teatru: "Deva râde, cântă şi dansează" (1977), revistă muzicală în două acte de Bogdan Căuş (muzica în colaborare cu Zsolt Kerestely), care a avut premiera la Deva, în mai 1977, la Teatrul de Estradă, Gheorghe David; "Aventurile soldatului Gică" (1981), revistă muzicală în două acte de Eugen Rotaru, premiera Cluj-Napoca, în aprilie 1982, Ansamblul de Estradă al Armatei; "Melodiile vacanţei" (1983), revistă muzicală în două acte de Saşa Georgescu, premiera Constanţa, iulie 1983, Teatrul "Fantasio", Aurel Manolache; "Profesorul de franceză" (1991), musical după comedia lui Tudor Muşatescu, premiera "Radio România", 1991.
De asemenea, a scris muzică de film (televiziune): "Un albastru infinit" (1979), show TV, în regia lui Titus Munteanu; "Albă ca zăpada şi cei 7 pitici" (1982), show TV, regia Titus Munteanu; "Călătorie muzicală" (1983), show TV, regia Titus Munteanu.
A avut o activitate intensă în domeniul muzicii uşoare, compunând melodii precum: "Vreau să-ţi spun" (1972), pentru voce şi pian, versuri de Marcel Dragomir, "De-aş putea-ntrupa iubirea" (1972), pentru voce şi pian, versuri de Veronica Micle, "Dansează primii fulgi de nea" (1973), pentru voce şi pian, versuri de Romeo Iorgulescu, "Ştrengăriţă" (1973), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu, "Nu vreau să-mi dai infinitul" (1974), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu, "Când bărbaţii ne privesc (1975), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu, "Joc de neuitat" (1975), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu, "Drumului care începe" (1975), pentru voce şi pian, versuri de Flavia Buref, "Trebuie să crezi în iubire" (1976), pentru voce şi pian, versuri de Eugen Rotaru.
Unele dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Marcel Dragomir sunt: "Un albastru infinit" (1976), pentru voce şi pian, pe versuri de Ovidiu Dumitru, "Eu sunt, tu eşti" (1976), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu şi Romeo Iorgulescu, "De n-ai fi tu" (1977), pentru voce şi pian, "Strada fericirii" (1978), pentru voce şi pian, versuri de Romeo Iorgulescu; "Lumea, poarta marelui vis" (1978), pentru voce şi pian, versuri de Ovidiu Dumitru, "Cerul este mai albastru" (1982), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu; "Ce vrei tu, mare albastră" (1983), pentru voce şi pian, versuri de Tania Lovinescu, "Când vei înceta să mă iubeşti (1983), pentru voce şi pian, versuri de Teodora Popa-Mazilu, "Să te gândeşti din când în când la mine" (1983), pentru voce şi pian, versuri de Teodora Popa-Mazilu, "Trenul galben fără cai" (1984), pentru voce şi pian, versuri de Harry Negrin, "Nu meriţi tu" (1985), pentru voce şi pian, versuri de Nicolae Dumitru, "Cât te iubesc" (1985), pentru voce şi pian, versuri de Aurel Storin, "Din dragoste să poţi ierta" (1985), pentru voce şi pian, versuri de George Ţărnea, "O iubire imposibilă" (1994), pentru voce şi pian, versuri de Aurel Storin, "Să mori de dragoste rănită" (1995), pentru voce şi pian, versuri de Aurel Storin, "Micul meu Paris" (1999), pentru voce şi pian, versuri de Aurel Storin.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe