BIOGRAFIE: Szobi Cseh - cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române

Szobi Cseh, care a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la "Dacii" lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la "Amen" de Costa-Gavras.

Urmărește
2254 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Szobi Cseh - cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române

BIOGRAFIE: Szobi Cseh - cel mai prolific şi cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Cseh a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitală în iunie anul trecut, cu o suferinţă hematologică gravă, pentru a urma un tratament de specialitate. Anul trecut, Szobi Csech a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la coloană, la Spitalul Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice, potrivit declaraţiilor sale din presă.

Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut pe 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui.

În anul III de facultate (IEFS), Szoby Cseh a debutat în calitate de cascador în filmul "Dacii", de Sergiu Nicolaescu (1965), lucrând în paralel la trapez zburător la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Tot înainte de terminarea facultăţii, a fost distribuit ca actor în rol principal în filmul "Împuşcături pe portativ", de Cezar Grigoriu, precum şi în producţia franceză "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn".

Începând din 1966, de la debutul său, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje şi de televiziune, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii.

Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul şcolii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziţia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea şi consilier de lupte al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conţineau secvenţe de acţiune-lupte, şi a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice în străinătate, ca regizor de acţiune-lupte şi cascador.

În 1975, a fost coordonatorul şcolii de cascadori din Germania.

Pe 8 ianuarie 1990, Szoby Cseh a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România, fiind ales preşedinte al acesteia.

De asemenea, între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.

Cascadorul Szoby Cseh a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

În 2011, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofiţerii Securităţii pentru a "face ordine în studiouri", explicând că exista foarte multă corupţie în industria cinematografiei.

Anul trecut, pe 22 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.

Szoby Cseh a jucat în filme precum "Inimă de ţigan" (Alexandru Fotea, Iura Luncaşu, 2007), "Totul se plăteşte" (1986), "Colierul de turcoaze" (1985), "Masca de argint" (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria "Mărgelatu"), "Burebista" (1980), "Profetul, aurul şi ardelenii", de Dan Piţa, "Un august în flăcări" (1974), "Un comisar acuză", de Sergiu Nicolaescu.

Szoby Cseh a fost pasionat şi de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei De Arte Da Vinci.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, iniţiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii - pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici