Blocajele în organizarea concursurilor de CNC, semnalate de pe vremea ministrului Vlad Alexandrescu

CNC a sesizat ministerul Culturii cu privire la problema organizării concursurilor de proiecte cinematografice, încă de pe vremea ministrului Vlad Alexandrescu, o arată o adresă din decembrie 2015, cu toate acestea situaţia fiind acum la baza cererii Corinei Şuteu ca directorul CNC să demisioneze.

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului Blocajele în organizarea concursurilor de CNC, semnalate de pe vremea ministrului Vlad Alexandrescu

Blocajele în organizarea concursurilor de CNC, semnalate de pe vremea ministrului Vlad Alexandrescu (Imagine: Adrian Pădureţu/ Mediafax Foto)

În adresa transmisă în decembrie 2015, de către directorul Centrului Naţional al Cinematografiei, Anca Mitran, ministrului Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, se arată că în baza legislaţiei în vigoare “aprobarea schemei este condiţiontă de iniţierea Memorandum-ului şi pentru ceilalţi membri CIAS (Consiliul pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat), memorandum care îi propune să aprobe într-un singur document toate schemele de ajutor de stat pe anul 2015, ai căror beneficiari sunt si operatori de un calibru economic complex: Aeroportul Timişoara, Sondele Prahova sau Complex Energetic. Iar memorandumul va fi iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, de regulă semestrial, în urma consultării furnizorilor în cadrul Consiliului interministerial”.

În aceeaşi adresă se spune că până la data de 29 decembrie 2015 nu a existat nicio informare cu privire la un Memorandum în Guvern privind ajutoarele de stat.

CNC avea finalizată prima etapă a schemei de ajutor de stat pentru susţinerea producţiei de filme, destinate în special difuzării în sălile de cinematograf pentru perioada 2015-2020, însă cea de-a doua etapă era blocată, fiind condiţionată şi de schemele celorlalţi membri CIAS. Drept urmare, la îndemnul Consiliului Concurenţei, instituţia a demarat separat discuţiile cu Ministerul Finanţelor Publice doar pentru schemele ce vizau cinematografia.

“Ministerul Finanţelor a iniţiat procedurile de aprobare a Memorandum-ului în Guvem privind încadrarea prevederilor schemei de ajutor de stat pentru susţinerea producţiei de filme (...) În paralel cu demersurile instituţionale, consiliul CNC a decis, conform legii cinematografiei, începerea sesiunii I de concurs 2015, pentru proiecte cinematografice, în data de 15. 10.2015”.

Imediat după acest pas, Centrul Naţional al Cinematografiei a cerut sprijinul Cosiliului Concurenţei pentru demararea concursului de proiecte, însă instituţia a avertizat de această dată că “CNC-ul se poate afla în situaţia acordării unor ajutoare de stat ilegale”. În aceste condiţii, directorul CNC a avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi a decis suspendarea desfăşurării sesunii I de concurs privind producţiile cinematografice, se arată în adresa către minister.

Întrebată de întreaga situaţie, Anca Mitran, director al CNC a declarat pentru MEDIAFAX că “Am anunţat care este situaţia cu privire la organizarea concursurilor încă din decembrie 2015, pe vremea când ministru era Vlad Alexandrescu. Ulterior am avut discuţii şi cu domnii consilieri din cadrul ministerului în legătură cu acest subiect. Doamna ministru Corina Şuteu nu a fost probabil corect informată. Consiliul CNC a decis suspendarea concursului până la clarificarea schemei ajutorului de stat, aşa cum atrăgea atenţia Consiliul Concurenţei”.

Corina Şuteu a solicitat, în urmă cu o săptămână, demisia Ancăi Mitran de la conducererea CNC, unul dintre motive fiind acela că instituţia nu a organizat în 2015 niciun concurs pentru proiecte cinematografice.

“Efectul a fost că un întreg sector, extrem de activ şi de important pentru cultura românească, a fost blocat timp de un an. Absenţa concursului de proiecte cinematografice în anul 2015 a condus, concret, nu doar la blocarea pentru un an a activităţii cinematografice a întregului sector, ci şi la o situaţie imposibil de soluţionat pentru o parte dintre contestaţiile de la concursul de scenarii organizat, în fine, în anul 2016”, se arăta în scrisoarea transmisă de Corina Şuteu.

Anca Mitran a declarat pentru MEDIAFAX că nu va pleca din funţie pentru că nu are motive, deşi observă o campanie de denigrare dusă la adresa sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici