- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.06.2012, 14:18)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bloomsday - sărbătoare internaţională dedicată lui James Joyce, în premieră la Bucureşti, pe 16 iunie
Bloomsday, o zi dedicată scriitorului irlandez James Joyce, sărbătorită în întreaga lume pe 16 iunie, va fi celebrată în premieră şi la Bucureşti, la sfârşitul săptămânii viitoare, informează un comunicat al Institutului Cultural Român, partener în organizarea evenimentului.
Urmărește
253 afișări
James Joyce (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Numele sărbătorii a fost preluat de la cel al personajului principal al romanului "Ulise", Leopold Bloom, iar data la care se celebrează - 16 iunie - este ziua în care se desfăşoară acţiunea din romanul lui Joyce.
Anul acesta, Bucureştiul se va alătura, pentru prima dată, graţie iniţiativei Ambasadei Irlandei în România, celor peste 40 de oraşe din lume care sărbătoresc Bloomsday. Vor avea loc lecturi din romanul "Ulise" şi vor fi interpretate piese muzicale asociate cu opera lui Joyce.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Prima ediţie Bloomsday la Bucureşti va avea loc în Piaţa Valter Mărăcineanu, în zona Cişmigiu, de la ora 17.00.
Actorul Ion Caramitru, invitat de onoare, va lectura pasaje din roman, acestuia alăturându-i-se actori de la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" şi muzicieni de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Evenimentul va fi deschis de Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, care spune: "Cititorii români sunt familiarizaţi cu opera lui James Joyce, iar noi încurajăm publicul larg să se alăture acestei manifestări culturale pentru a afla şi mai multe depre acest scriitor irlandez renumit".
James Augustine Aloysius Joyce s-a născut la Dublin, pe 2 februarie 1882. Educat în şcoli iezuite, apoi studiind la University College din Dublin, Joyce a fost interesat de literatură şi de limbile străine. În 1902, el a plecat la Paris ca să studieze medicina, dar, după un an de privaţiuni, s-a întors acasă, unde mama lui era pe moarte. În 1904 a plecat din nou pe continent, împreună cu Nora Barnacle, care i-a stat alături toată viaţa şi i-a dăruit o fiică şi un fiu. Din 1905 până în 1915 a locuit la Trieste. În 1907 a publicat volumul de poezie "Chamber Music", iar în 1914, după aproape zece ani de luptă cu editorii, care considerau textele prea îndrăzneţe, dacă nu chiar imorale, a văzut lumina tiparului volumul de povestiri "Oameni din Dublin/ Dubliners", primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta a devenit marele său prieten, care l-a sprijinit constant.
În 1915, din cauza intrării Italiei în Primul Război Mondial, Joyce a plecat din Trieste şi s-a stabilit la Zürich, unde a rămas până în 1919, iar în 1920 s-a mutat la Paris. În această perioadă au apărut, în 1916, romanul "Portret al artistului la tinereţe/ A Portrait of the Artist as a Young Man", după ce fusese publicat în foileton în revista The Egoist, şi în 1918 piesa "Exiles". Din cauza vederii tot mai slabe, Joyce făcea eforturi titanice să scrie. În 1922, chiar de ziua lui, a văzut lumina tiparului monumentalul "Ulise/ Ulysses", salutat la apariţie ca o operă de geniu, de T.S. Eliot şi Hemingway. În 1923 a început să lucreze la "Finnegan's Wake", care a fost publicat în 1939. În 1931 s-a căsătorit cu Nora Barnacle. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, scriitorul s-a refugiat la Zürich, unde a murit pe 13 ianuarie 1941, lăsând în urmă o opera definitorie pentru literatura modernă, se arată pe site-ul editurii Humanitas, partener al evenimentului Bloomsday la Bucureşti.
La Humanitas, au fost publicate anul acesta, în seria de autor "James Joyce", volumele "Portret al artistului la tinereţe", "Oameni din Dublin" şi, pe audiobook, nuvela "Cei morţi", în lectura lui Gabriel Liiceanu.
Romanul "Ulise" a fost publicat tot anul acesta, de editura Univers.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe