- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.04.2011, 18:05)
- Alina Novaceanu , , Alina Novaceanu , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc îl felicită pe "întreprinzătorul român" care a cumpărat manuscrisele lui Cioran
Emil Boc a declarat, luni, că îl felicită pe "întreprinzătorul român" care a obţinut prin licitaţie documentele care au aparţinut lui Emil Cioran şi care a anunţat că le va dona statului român, premierul precizând că ar fi bine ca acest gest să fie urmat şi de alţii.
Urmărește
66 afișări
Boc îl felicită pe "întreprinzătorul român" care a cumpărat manuscrisele lui Cioran (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Îl felicit pe întreprinzătorul român care a făcut acest gest şi ar fi bine ca el să fie urmat şi de alţii", a afirmat Emil Boc, în legătură cu licitaţia organizată joi seară la Paris pentru documentele lui Emil Cioran.
Premierul a spus totodată că statul român a avut două entităţi - Biblioteca Centrală Universitară şi Televiziunea Română - care au participat la licitaţie.
Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat fondul de manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran scos la licitaţie joia trecută, la Paris, va anunţa marţi, la Academia Română, cărei instituţii româneşti va dona aceste bunuri, a declarat luni pentru MEDIAFAX academicianul Eugen Simion.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
George Brăiloiu va fi prezent la conferinţa de presă ce va fi organizată de la ora 11.00, la Clubul Academicienilor, de la sediul Academiei Române, dar şi la sesiunea festivă dedicată centenarului naşterii lui Emil Cioran, ce va avea loc în Aula Academiei, de la ora 12.00, a precizat academicianul.
Simion a adăugat că, indiferent care va fi instituţia care va beneficia de donaţie, George Brăiloiu va primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române pentru că donează manuscrisele statului român.
Omul de afaceri a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate joia trecută la Paris de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total - 507.500 de euro.
Ulterior, Brăiloiu a declarat că va dona acest fond statului român, urmând să decidă cărei instituţii româneşti anume, după ce se va consulta cu persoane avizate. Printre instituţiile vizate, Brăiloiu a menţionat Academia Română şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.
Potrivit casei Binoche şi Giquello, care a organizat licitaţia de la Paris, dintre cele 123 de loturi din ansamblul Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume în timpul licitaţiei au fost: diploma de licenţă (lot 169) - 17.000 de euro, un carnet de note (lotul 118) - 16.000 de euro, manuscrisul "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro, manuscrisul "Îndreptar Pătimaş" - 12.100 de euro, paşaportul (lotul 172) - 11.000 de euro, carnetul de student (lotul 173) - 11.000 de euro - şi manuscrisul "Consideraţiuni asupra problemii cunoştinţei la Kant" - 10.200 de euro.
Două instituţii din România, Televiziunea Română (TVR) şi Biblioteca Centrală Universitară (BCU), au participat şi ele la licitaţia de la Paris. Dezvăluirea a fost făcută de directorul BCU, Mireille Radoi, joi, cu câteva ore înainte de licitaţie, pentru MEDIAFAX.
În timpul licitaţiei, BCU şi TVR reuşiseră să câştige mai multe dintre obiectele scoase la licitaţie. "Nu ne-am mai închipuit că cineva poate să facă totalul. Reuşisem să luăm din fiecare, şi din manuscrise, şi din documente", a declarat Mireille Rădoi, joi seară, pentru MEDIAFAX, precizând că un român a reuşit la finalul licitaţiei să achiziţioneze întregul fond, plătind suma totală, printr-o clauză numită "faculté de réunion de lots". Ea a mai precizat că s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecărui document în parte.
Pe de altă parte, şi reprezentanţii TVR au declarat pentru MEDIAFAX că TVR reuşise să achiziţioneze câteva documente ale lui Cioran, însă au pierdut totul din cauză că o persoana a achiziţionat tot lotul, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte. "S-a licitat mult mai mult decât ne aşteptam. Toţi cei care reuşiseră să achiziţioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilităţile noastre", au mai spus reprezentanţii TVR.
Expertul Frédéric Castaing, citat de RFI, a precizat, cu o zi înainte de licitaţie, că aceste manuscrise, care acoperă perioada din viaţa lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv în Franţa, în anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit în presă în ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justiţia franceză, luna trecută, comerciantei de vechituri Simone Baulez. Acestea au fost descoperite în februarie 1998, în pivniţa casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depăşeşte în prezent un milion de euro, potrivit specialiştilor.
În schimb, manuscrisele care au fost scoase la vânzare joi, la Paris, aparţineau familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.
Acelaşi expert a menţionat că manuscrise semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de joi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente de o atât de mare calitate.
Scriitorul român Emil Cioran, ale cărui opere au fost scrise majoritar în limba franceză, ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 8 aprilie.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: George Brăiloiu: Am fost contactat de Ministerul Culturii şi Academie pentru lotul Cioran, urmează să decid
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe