"Bona" CNA: Copiii şi părinţii vor putea lua atitudine faţă de programele TV la un nou număr de TelVerde

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a lansat un număr de TelVerde la care copiii şi adulţii pot suna pentru a semnala Consiliului programe audiovizuale şi aspecte din aceste programe pe care le urmăresc şi nu le agreează.

Urmărește
412 afișări
Imaginea articolului "Bona" CNA: Copiii şi părinţii vor putea lua atitudine faţă de programele TV la un nou număr de TelVerde

"Bona" CNA: Copiii şi părinţii vor putea lua atitudine faţă de programele TV la un nou număr de TelVerde (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că acest număr de telefon, 0.800.888.555, este activ începând de miercuri seară.

La acest număr de telefon "pot suna atât copiii lăsaţi singuri în faţa televizorului, cât şi adulţii care vor să ia atitudine faţă de conţinutul programelor audiovizuale prin susţinerea petiţiei online a instituţiei noastre", se spune într-un comunicat postat pe site-ul CNA.

Prin intermediul TelVerde, cu numărul 0.800.888.555, CNA oferă un serviciu telefonic gratuit, destinat semnalării cazurilor de încălcare a protecţiei copilului în domeniul audiovizualului.

"«Bona» CNA iniţiază «educaţia media» prin invitarea minorilor de a-şi încredinţa mesajele şi întrebările despre «televizor» la TelVerde. Cu sprijinul părinţilor şi al profesorilor, «bona» CNA îşi propune ca fiecare copil să facă diferenţa dintre bine şi rău în audiovizual, să îşi cunoască drepturile şi libertăţile", se spune în comunicatul CNA.

Potrivit sursei citate, la TelVerde pot apela şi persoanele care nu au acces la internet şi care vor să se implice în susţinerea petiţiei online lansate cu scopul de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unora dintre prevederile legislaţiei actuale ale audiovizualului.

Lansarea numărului de TelVerde vine la câteva zile după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat, pe 8 martie, la Palatul Parlamentului, dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV - Vezi ce vede copilul tău".

La dezbaterea respectivă au participat, alături de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, specialişti din domeniul sănătăţii şi ai educaţiei, reprezentanţi ai mediului academic, ai asociaţiilor de părinţi şi ai ONG-urilor care desfăşoară activităţi în domeniul educaţiei nonformale, precum şi reprezentanţi ai unor radiodifuzori care difuzează programe pentru copii.

În finalul întâlnirii, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că în cadrul dezbaterii a fost semnat un "Acord-cadru de coordonare a acţiunilor privind promovarea drepturilor minorilor în audiovizual".

Potrivit acordului, care a fost semnat şi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, CNA va asigura, în perioada 1 - 5 aprilie, prezenţa experţilor săi în şcoli din municipiul Bucureşti, în cadrul programului "Şcoala Altfel", în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual.

De asemenea, CNA s-a angajat prin acel Acord să lanseze un TelVerde, la care copiii pot suna pentru a semnala Consiliului programe audiovizuale şi aspecte din aceste programe pe care le urmăresc şi nu le agreează.

Totodată, CNA va asigura, lunar, pe parcursul anului 2013, prezenţa experţilor săi în Centrele de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, în scopul cunoaşterii drepturilor şi libertăţilor copiilor în audiovizual.

Pe de altă parte, CNA a lansat, pe 23 ianuarie, petiţia online "Interesul public mai presus de gustul publicului", al cărei scop este "de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio".

Până în prezent, petiţia CNA a strâns peste 16.000 de semnături de la lansare, potrivit unei informări postate pe site-ul Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici