Bookfest 2018, deschis miercuri, aduce lansări speciale, evenimente dedicate copiilor şi reduceri. FOTO

Deschiderea oficială a Salonului Internaţional de Carte Bookfest a avut loc miercuri, la ora 12.00, ceremonia de tăiere a panglicii fiind împărţită de preşedintele Klaus Iohannis cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, ministrul Culturii, George Ivaşcu, şi cu preşedintele AER, Grigore Arsene.

Urmărește
519 afișări
Imaginea articolului Bookfest 2018, deschis miercuri, aduce lansări speciale, evenimente dedicate copiilor şi reduceri. FOTO

Bookfest 2018, deschis miercuri, aduce lansări speciale, evenimente dedicate copiilor şi reduceri

"Un eveniment dedicat cărţii este întotdeauna un prilej de bucurie pentru cititori, un semn de normalitate pentru cultura României, dar şi o dovadă a responsabilităţii faţă de tinerii cărora le transmitem ştafeta valorilor care ne definesc", a declarat preşedintele României, în discursul de pe scena Salonului de Carte Bookfest, de la Pavilionul B2 din complexul Romexpo din Bucureşti.

"România a cunoscut o perioadă destul de lungă în care nu aveam acces la carte. Astăzi, când ne uităm în jur şi vedem standurile atât de multor edituri, nu putem să nu fim recunoscători tuturor celor care se dedică apărării şi difuzării cuvântului scris, pentru că ştim cât de preţioasă este libertatea de expresie. Nu doar acţiunile noastre, ci şi ideile pe care le încredinţăm hârtiei au implicaţii directe şi consecinţe importante pentru cei din jurul nostru, pentru generaţiile viitoare. Suntem, aşadar, datori să apărăm dreptul la exprimare şi, în egală măsură, să înţelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertăţii cuvântului", a mai spus acesta.

Reprezentând Statele Unite ca invitat de onoare al celei de-a XIII-a ediţii a Bookfest, Hans Klemm, ambasadorul SUA, a amintit că o carte înseamnă entuziasm, fascinaţie, înţelepciune, dramă, umor, ştiinţă şi, uneori, plictiseală: "Cărţile se află în centrul civilizaţiei occidentale. Au fost motoarele Renaşterii şi au dus la Iluminism şi la progresul uluitor din epoca modernă. Au dat posibilitatea răspândirii credinţei, dar uneori au pus în circulaţie şi idei şi ideologii care au făcut rău. Cărţile au fost esenţiale pentru formarea liderilor, fie că e vorba despre politică, despre ştiinţă, sau arte", a declarat ambasadorul, dând exemplul pasiunii pentru lectură care i-a marcat atât pe Abraham Lincoln, cât şi pe Mihail Sebastian.

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), care organizează Bookfest, sub egida Federaţiei Editorilor din România, a povestit că manifestarea a fost înfiinţată ca răspuns la dorinţa editorilor de a avea un contact direct cu cititorii. De asemenea, Arsene a anunţat că, anul viitor, invitatul de onoare al Bookfest va fi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

La rândul său, Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a pledat pentru relaţia personală cu cartea: "O carte e ca un prieten, trebuie să încerci de mai multe ori până când o găseşti", a spus ministrul, declarându-se încântat că vede foarte mulţi tineri la târg, care "înseamnă cititori noi".

Târgul de carte Bookfest este deschis până duminică la complexul Romexpo, între orele 10.00 şi 20.00, miercuri, joi şi duminică, şi până la 21.00, vineri şi sâmbătă. Intrarea este liberă.

Cea de-a XIII-a ediţie Bookfest aduce în faţa publicului o ofertă de evenimente şi volume care merge de la carte pentru copii şi omagii dedicate regelui Mihai până la noi apariţii semnate de autori celebri, istorie, carte poliţistă şi literatură motivaţională.

Curtea Veche Publishing sărbătoreşte la Bookfest două decenii de activitate: "V-am pregătit lansări de carte cu invitaţi speciali, ateliere pentru copii, reduceri de preţ de până la 80% şi multe alte surprize". În cap de listă între evenimentele de la Bookfest 2018, cei de la Curtea Veche plasează o nouă apariţie din Colecţia Jacques Salomé, psihosociologul francez, creator al metodei de terapie relaţională ESPERE, urmând să participe, joi, la lansarea volumului "Un strop de eternitate". Tot printre cele mai aşteptate apariţii se numără câteva titluri regale, precum "Elena a României. Regina mamă, regina suferinţei şi a speranţei", cu ilustraţii de Yanna Zosmer, şi antologia "Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experienţe, amintiri regale", aflată sub coordonarea lui Alexandru Muraru. De asemenea, la târg vor avea loc mai multe ateliere pentru copii.

Corint va lansa, printre altele, albumul "Regele Mihai I. Loial tuturor", vineri, şi "Ultimul an din viaţa Elenei Ceauşescu. Agenda Tovarăşei în 1989", de Lavinia Betea. Duminică, va avea loc o lansare de excepţie în prezenţa autoarei Loretta Napoleoni, economist şi jurnalist: "Coreea de Nord. Între fascinaţie şi teroare".

Corint Junior a pregătit mai multe evenimente orientate spre publicul ţintă al editurii, ateliere şi quiz-uri interactive. Noutăţile colecţiei dedicate celor mai mici cititori de cei de la Corint sunt "Domnişoara Goth şi festinul cel sinistru" de Chris Riddell şi "Păpuşa de porţelan" de Holly Black.

Totodată, sâmbătă şi duminică, copiii sunt invitaţi să participe la evenimente speciale, într-un spaţiu dedicat lor în standul Humanitas - "Colţul H Junior“. Un maraton este programat aici duminică, din "Aventurile lui Habarnam" şi ale prietenilor săi" de Nikolai Noso, totul finalizându-se cu o tombolă cu premii pentru cei mai pasionaţi cititori.

Micuţii cititori pasionaţi de seria de romane Fantasy "Pisicile războinice" vor pătrunde în universul personajelor preferate prin intermediul unui spaţiu special amenajat în standul ALL, pe toată perioada târgului. De altfel, seria "Pisicile războinice. Noua profeţie" îşi aşteaptă cititorii cu cea de-a XI-a carte, "Amurg".

De Ziua Copilului, orice titlu din colectia "Junior" de la Polirom va putea fi achizitionat de la standul editurii cu 40% reducere. Un eveniment special dedicat cititorilor tineri are loc la standul Bookfest Junior în prezenţa unuia dintre personajele recent intrate în colecţie: Pumn-de-Fier (vineri, 16.00). De asemenea, cel mai tânăr autor Polirom, Tudor Şerban (n. 2011), îşi prezintă "tudorismele" din volumul "Tata, eu glumesc serios!", volum scris împreună cu tatăl său, poetul Robert Şerban (sâmbătă, 18.00).

Scriitorul libanez Elias Khoury, anunţat ca "unul dintre cei mai mari scriitori ai timpurilor noastre, în mod categoric un candidat la Premiul Nobel" (Avraham Burg), are întâlnire cu cititorii români la Bookfest, sâmbătă, pentru lansarea romanului "Copiii ghetoului. Numele meu este Adam", apărut de curând în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea lui Nicolae Dobrisan.

Editura Rao anunţă pentru această ediţie a târgului de carte "o călătorie fascinantă, printre cărţi premiate, ecranizate sau în curs de ecranizare, pentru toate vârstele şi gusturile, de la mister şi aventură, thriller şi literatură clasică, enciclopedii, ilustrate, de activităţi". Printre noutăţile anunţate de Rao se numără "Informatorul", de John Grisham, "Insula morţii", de Åsa Avdic dar şi "Oaia albă în turma neagră: Politica de securitate a României în perioada Războiului Rece", de Larry Watts.

Cei de la Crime Scene Press au anunţat pentru Bookfest trei lansări. Este vorba despre romanele "Noaptea de Sfântul Andrei" de Oana Stoica-Mujea (sâmbătă, ora 13.00), "Un plan atât de bine pus la punct" de Stelian Ţurlea (sâmbătă, ora 14.00) şi "Fortăreaţa nebunilor" de George Arion (duminică, ora 15.30), în prezenţa autorilor şi invitaţilor acestora.

Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction au anunţat pentru Bookfest 2018 prezentarea a peste 80 de cărţi-eveniment, noi titluri de autori români şi străini, ediţii de colecţie din literatura română şi universală, ediţii în limba română ale bestsellerurilor internaţionale din ultimele luni. Cele 30 de evenimente programate în aceste zile îi aduc în faţa cititorilor, printre alţii, pe Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Tatiana Niculescu, Horia-Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Cătălin Dorian Florescu, Oliver Jens Schmitt, Marian Voicu, Ioana Pârvulescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Ion Vianu, Radu Vancu, Sever Voinescu, Vitalie Ciobanu, Cristian Diaconescu, Mircea Vasilescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Andreea Rasuceanu, Ioan Stanomir, Marius Chivu, Andrei Şerban, Mihaela Miroiu sau Ciprian Măceşaru.

Grupul editorial Trei anunţă noutăţi publicate în colecţiile Fiction Connection, Young Fiction Connection, Istorie, Acum pentru viitor şi Eroscop de la Trei, Literary Fiction de la Pandora M şi Citeşte sănătos şi Trebuie să ştii de la Lifestyle Publishing. Reducerile pe care le pregătesc se cuprind între 15% şi 30%. Printre lansările de la Editura Trei se numără "Fiul", de Jo Nesbo, "Ziua în care am învăţat să trăiesc", de Laurent Gounelle, "Cină cu ficat şi inimă", de Mihaela Apetrei etc.

Programul complet al lansărilor de carte şi evenimentelor conexe se găseşte pe http://www.bookfest.ro/evenimente/program-general-2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici