Brâncuşi: Ansamblul Monumental Calea Eroilor din nou pe calea spre UNESCO

Vineri, la Muzeul Judeţean Gorj "Alexandru Ştefulescu", din Târgu Jiu, a fost prezentat public dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuşi, pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Brâncuşi: Ansamblul Monumental Calea Eroilor din nou pe calea spre UNESCO

Brâncuşi: Ansamblul Monumental Calea Eroilor din nou pe calea spre UNESCO

În cadrul prezentării publice, viziunea de revizuire a dosarului şi stadiul elaborării acestuia au fost explicate şi ilustrate de echipa Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) alcătuită din Ştefan Bâlici – director general INP, Irina Iamandescu – Focal Point naţional pentru Convenţia Patrimoniului Mondial, Iosef Kovacs – Şef Serviciu Patrimoniu Mondial şi Barry Gamble – coordonator al dosarului, expert internaţional în patrimoniu mondial, cu vastă experienţă în scrierea de nominalizări şi înscrierea de situri în Lista Patrimoniului Mondial (pentru Marea Britanie, Polonia, Japonia ş.a.) precum şi în consultanţă de specialitate pe acest subiect.

Dosarul de nominalizare anterior, retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea International Council on Monuments and Sites (IOMOS), şi realizat în limba franceză, a fost tradus integral în limba engleză pentru a permite evaluarea sa de către experţi internaţionali dintr-o plajă profesională şi regională mai largă, majoritar de limbă engleză, mai utilă pentru o evaluare cât mai obiectivă. Redactarea noului Format pentru Lista Indicativă, în conformitate cu cerinţele UNESCO a fost definitivată de INP, cu asistenţa de specialitate a domnului Barry Gamble.

În cadrul aceluiaşi demers a fost achiziţionat domeniul web brancusi.world care urmează să găzduiască site-ul dedicat nominalizării, aflat în construcţie, iar ansamblul a fost promovat în revista internaţională World Heritage / Patrimoine Mondial, numărul din iulie 2017, ce a fost distribuit la reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia. De asemenea, s-au făcut consultări cu experţii Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO şi cu ICOMOS Internaţional pentru clarificarea aspectelor care au dus la recomandarea de neînscriere din 2015.

Termenul propus pentru reînaintarea dosarului la Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO, în vederea evaluării este sfârşitul lunii ianuarie 2018, precedat de o depunere preliminară, pentru verificarea conformităţii, în toamna acestui an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici