Brâncuşi, de la Guggenheim, New York, la Târgu Jiu – două ipostaze ale receptării

Anul trecut, la 19 februarie, s-au împlinit 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, iar anul acesta, la 16 martie, s-au împlinit 60 de ani de la moartea sa.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului Brâncuşi, de la Guggenheim, New York, la Târgu Jiu – două ipostaze ale receptării

Brâncuşi, de la Guggenheim, New York, la Târgu Jiu – două ipostaze ale receptării

În România, Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi există pe hârtie încă de acum doi ani, fiind înfiinţat prin Legea nr. 199/ 2015. În acelaşi timp, Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi încă nu există, pentru simplul motiv că nu are un sediu.

În februarie 2016, ministrul culturii din acea perioadă anunţa că au fost identificate, la Târgu Jiu, câteva spaţii compatibile să găzduiască noua instituţie muzeală. În ceea ce priveşte "încărcarea cu valoare" a spaţiilor de expunere, ministrul conta pe "sprijinul unor mari instituţii muzeale din străinătate, precum Centre Pompidou din Paris şi The Museum of Modern Art (MoMA) din New York".

La 16 martie 2017, dată la care s-au împlinit 60 de ani de la moartea sculptorului, actualul ministru al culturii a fost prezent la Târgu Jiu şi, în urma acestei vizite, a transmis, printr-un comunicat de presă că "În scurt timp vom anunţa unde va funcţiona Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi."

"Am identificat un spaţiu, ce are legătură cu viaţa şi opera marelui sculptor, iar în scurt timp voi da mai multe detalii cu privire la decizia luată", a mai afirmat ministrul Ionuţ Vulpescu, în cadrul unei alocuţiuni rostite la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu.

Muzeul Guggenheim din New York (care are şi sediu şi are şi ce expune din opera brâncuşiană) inaugurează, vineri, 17 martie, o expoziţie Brâncuşi, care va rămâne deschisă până la 3 ianuarie 2018.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate publicului opt sculpturi de Brâncuşi aflate în patrimoniul muzeului: Vrăjitoarea, Regele Regilor, Muza, Adam şi Eva, Miracolul (Foca - I), Ţestoasa zburătoare, Câine de pază, Soclu de stejar.

Vor fi expuse, de asemenea, şi o serie de fotografii ale atelierului lui Brâncuşi, din Paris, şi ale operelor sale in situ, imagini realizate de Man Ray, Edward Steichen, Wayne F. Miller şi de Brâncuşi însuşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici