Brăţările dacice din aur vor fi expertizate de Radu Lucian Stanciu

Specialistul Radu Lucian Stanciu expertizează, miercuri, cele 11 brăţări dacice din aur expuse în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), expertiza fiind cerută de Tribunalul Hunedoara, unde se judecă procesul căutătorilor de comori din Munţii Orăştiei.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Brăţările dacice din aur vor fi expertizate de Radu Lucian Stanciu

Brăţările dacice din aur vor fi expertizate de Radu Lucian Stanciu (Imagine: Mediafax Foto)

Reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României au declarat, pentru MEDIAFAX, că expertiza brăţărilor dacice din aur a fost solicitată de instanţă, expertul Radu Lucian Stanciu fiind desemnat să analizeze obiectele expuse în prezent în tezaurul muzeului.

"Este o chestiune de rutină, la solicitarea instanţei, o procedură prin care li se dă posibilitatea inculpaţilor de a-şi satisface acest drept. Ei vor avea propria expertiză", au spus reprezentanţii MNIR. Ei au precizat că brăţările dacice din aur au fost expertizate în mai multe rânduri, dovedindu-li-se autenticitatea.

În acest sens, Tribunalul Hunedoara a stabilit că expertiza se poate realiza la MNIR în cursul zilei de miercuri. Potrivit reprezentanţilor muzeului, expertul Radu Lucian Stanciu s-a prezentat miercuri dimineaţa la muzeu, însă nu a avut cartea de identitate la el, fapt pentru care nu i s-a permis accesul în instituţie.

Radu Lucian Stanciu a revenit la muzeu, după oră 11.00, însoţit de cartea de identitate, în prezent expertul analizând brăţările dacice.

Pentru a fi expertizate, cele 11 brăţări dacice din aur au fost mutate din tezaurul MNIR, acolo unde sunt expuse, în depozitul muzeului. Acolo, pentru câteva ore, expertul va fi închis împreună cu obiectele şi le va analiza.

Statul român a recuperat până în prezent 11 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 11 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).

Surse din Ministerul Culturii au declarat pentru MEDIAFAX că o altă brăţară dacică din aur ar putea fi adusă în România în câteva săptămâni. Brăţara se află în Germania şi experţii Ministerului Culturii au văzut-o deja, în prezent căutându-se fondurile pentru recuperarea ei.

În dosarul căutătorilor de comori, 13 persoane sunt acuzate că ar fi făcut săpături ilegale în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, unde ar fi descoperit 15 brăţări dacice din aur care ar cântări în total 20 de kilograme şi pe care le-ar fi traficat pe piaţa neagră, mai ales în străinătate.

În procesul care se desfăşoară la Tribunalul Hunedoara, Ministerul Culturii şi Cultelor cere despăgubiri de 6,6 milioane de euro de la inculpaţi.

Citeşte şi:

Iorgulescu: Sper că cea de-a 12-a brăţară se va alătura anul viitor acestui tezaur

Alte două brăţări dacice recuperate de autorităţile române, aduse în ţară

MCC vrea un regim special de protejarea a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici