- Home
- Cultură-Media
- VENEŢIA, (03.06.2013, 13:21)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Britanicul Tino Sehgal, recompensat cu Leul de Aur la Bienala de artă de la Veneţia 2013
Juriul celei de-a 55-a ediţii a Bienalei de artă de la Veneţia a decernat Leul de Aur artistului britanic Tino Sehgal şi Leul de Argint artistei franceze Camille Henrot, potrivit unui comunicat emis duminică de organizatori.
Urmărește
167 afișări
Britanicul Tino Sehgal, recompensat cu Leul de Aur la Bienala de artă de la Veneţia 2013 (Imagine: www.labiennale.org)
Totodată, Angola a fost premiată la categoria pavilioanelor naţionale.
Leul de Aur a fost atribuit lui Tino Sehgal, un britanic de origine indiană, născut în 1976 şi stabilit la Berlin, "pentru excelenţa şi dimensiunea inovatoare a operei sale care sparge frontierele dintre disciplinele artistice", se afirmă în comunicatul organizatorilor.
Opera care i-a adus acest premiu nu are titlu şi, în conformitate cu stilul artistului, nu este un obiect, ci mai degrabă un fel de "flashmob" bazat pe interacţiunea dintre un grup de actori care, imobili, cântă un refren ritmat, şi vizitatorii expoziţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Franţuzoaica Camille Henrot, născut în 1978, a obţinut Leul de Argint pentru "cel mai promiţător tânăr artist", pentru faptul că "a contribuit la captarea epocii noastre într-o manieră dinamică şi fascinantă". Opera ei, "Grosse fatigue", este un material video despre istoria lumii şi evoluţia speciilor, povestită în 13 minute pe un ritm de "slam" (formă poetică de declamaţie liberă).
În acest an, bienala, care va continua până pe 24 noiembrie, este intitulată "Palatul Enciclopedic" şi are particularitatea de a alinia un număr record de pavilioane naţionale (88), inclusiv cel al Vaticanului, care participă în premieră la acest eveniment.
Angola, care a fost recompensată cu Leul de Aur la categoria pavilioanelor naţionale, este la rândul ei prezentă pentru prima oară la bienală.
Menţiuni speciale au fost atribuite lui Sharon Hayes, o artistă multimedia americană, italianului Roberto Cuoghi, pavilioanelor comune ale Lituaniei şi Ciprului - ţări premiate pentru faptul că au ales să îşi prezinte operele împrenă - şi pavilionul Japoniei, pentru "o reflectare ascuţită a temei colaborării şi a eşecului".
România participă la Bienală cu proiectul "O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneţia", o acţiune continuă care se va desfăşura live pe toată durata evenimentului. Proiectul oferă o perspectivă proaspătă şi dinamică cu care abordează istoria Bienalei de la Veneţia, de la înfiinţarea sa, în 1895, şi până în prezent, animând prin performeri o selecţie de imagini şi de opere reprezentative, simptomatice pentru cursul artei moderne din ultimul secol. Retrospectiva este un monument efemer al bienalei, o critică a conservatorismului îndelungat al acesteia, dar şi o celebrare a deschiderii ei către experiment. În acelaşi timp, aducând monumentalul în imaterial şi transformând obiectul în acţiune, proiectul transformă istoria bienalei, o actualizează. O retrospectivă este o întreprindere grandioasă, dar, în acest caz, reproducând aproximativ o sută de lucrări zilnic, doar prin intermediul câtorva corpuri umane, proiectul schimbă scara unei retrospective şi percepţia bienalei înseşi, transmite Institutul Cultural Român (ICR) într-un comunicat.
De asemenea, România participă la eveniment cu proiectul "Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare", care reprezintă o explorare spaţială şi vizuală a unor istorii minore şi neatractive, suspendate în spatele unor evenimente majore. Expoziţia reuneşte cinci abordări ale unor artişti tineri din România, cărora li se alătură o artistă din Polonia, şi încearcă să răspundă unora dintre provocările conceptuale ale curatorului general al bienalei, Massimiliano Gioni, care propune pentru această ediţie a evenimentului un exerciţiu de decontextualizare a istoriei artei şi a principiilor de prezentare a lucrărilor de artă. Palatul enciclopedic ca formă totalitară şi utopică de organizare a informaţiei presupune accesul continuu la cunoaştere, subiect al descentralizării percepţiei şi al contradicţiilor generate de un sistem social şi politic mobil.
Citeşte şi:
Bienala de Artă de la Veneţia 2013 începe sâmbătă. România, reprezentată cu două proiecte
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe