British Library va posta online 250.000 de cărţi din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea

British Library, biblioteca naţională britanică, va posta online circa 250.000 de opere din fondul ei de carte, publicate între anii 1700 - 1870, care vor fi accesibile gratuit, în cadrul unui parteneriat încheiat cu grupul Google, ce a fost făcut public luni.

Urmărește
316 afișări
Imaginea articolului British Library va posta online 250.000 de cărţi din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea

British Library va posta online 250.000 de cărţi din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea

Printre primele volume disponibile gratuit spre a fi consultate pe internet se numără un pamflet despre regina Marie-Antoinette şi planurile inventatorului spaniol Narciso Monturiol datând din 1858, care a desenat unul dintre primele submarine.

Toate operele ce vor fi digitalizate au fost selecţionate de experţii de la British Library. Lipsite de drepturi de licenţă şi scrise în mai multe limbi europene, ele vor fi accesibile pe site-ul instituţiei britanice (www.bl.uk) şi pe serviciul "Google Books", se afirmă în comunicatul emis de British Library.

Cheltuielile ocazionate de digitalizarea acestor 40 de milioane de pagini vor fi acoperite de Google. Gigantul american a stabilit deja parteneriate de acest tip cu peste 40 de biblioteci din lumea întreagă, în special cu cele ale universităţilor Stanford şi Harvard din Statele Unite, dar şi cu altele din Europa, precum cele din Italia (Roma, Florenţa), Olanda şi Austria.

Cele 250.000 de documente selecţionate reprezintă "un eşantion vast de cărţi, pamflete şi periodice acoperind o perioadă în care au avut loc Revoluţia franceză şi revoluţia industrială, bătălia de la Trafalgar şi Războiul Crimeei, inventarea căilor ferate şi a telegrafului (...), dar şi sfârşitul sclaviei", se afirmă în comunicatul British Library, care a ales să privilegieze operele care nu sunt încă disponibile gratuit pe internet.

Odată digitalizate, ele vor fi accesibile pentru lectură, descărcare, cercetare şi stocare din arhivele bibliotecii.

"Cercetătorii, studenţii şi alţi utilizatori ai bibliotecii vor putea accesa aceste conţinuturi istorice (...), să le copieze, partajeze şi să le folosească în scopuri non-comerciale", a precizat instituţia britanică.

British Library deţine un fond de circa 150 de milioane de documente, cărţi, manuscrise, hărţi, timbre, fotografii, jurnale şi înregistrări în toate limbile vorbite şi scrise.

Site-ul instituţiei britanice este vizitat în fiecare an de până la 10 milioane de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici