- Home
- Cultură-Media
- (13.04.2023, 07:42)
- Ana Cohut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
British Museum returnează o sculptură Oceanică în Polinezia timp de trei ani
Admirată de Henry Moore şi Picasso, sculptura A'a tocmai a fost expusă la muzeul principal din Tahiti.
Urmărește
478 afișări
Sursa foto: British Museum
Muzeul Britanic a împrumutat de trei ani cea mai celebră sculptură oceanică din lume muzeului principal din Tahiti. Cunoscută sub numele de A'a, sculptura reprezintă un strămoş zeificat al oamenilor din Rurutu, o mică insulă la aproape 600 km sud de Tahiti.
Te Fare Iamanaha/Musée de Tahiti et des Iles (Muzeul Tahiti şi Insulelor) a fost redeschis în martie, după o extindere majoră. Arhitectul francez Pierre-Jean Picart a proiectat o sală mare de expoziţii, unde A'a este obiectul vedetă expus. Muzeul este situat în Punaauia, la 10 km în afara capitalei Papeete din Polinezia Franceză.
A'a, sculptat în lemn de santal, are o înălţime de 1,2 m. Este o sculptură stilizată asemănătoare omului, dar ceea ce este mai neobişnuit sunt cele 30 de figurine mici care ies de pe suprafaţa ei. În spate se află o cavitate care probabil a servit cândva drept raclă, ţinând un craniu uman.
Până de curând, se presupunea că A'a este din secolul al XVIII-lea, dar cele mai recente cercetări arată că lemnul datează din 1591-1647, fiind printre cele mai vechi sculpturi polineziene care au supravieţuit. Originea numelui A'a, folosit pentru prima dată de misionarul britanic John Williams în 1821, rămâne obscură, potrivit TheArtNewspaper.
În 1821, unii dintre şefii lui Rurutu s-au convertit la creştinism şi, pentru a-şi demonstra loialitatea, au trimis o barcă cu A'a şi alte obiecte religioase tradiţionale pe insula Ra'iatea, unde Societatea Misionară din Londra avea o bază. În această perioadă Rurutu avea doar câteva sute de locuitori, din moment ce populaţia sa fusese decimată de introducerea bolilor europene.
Williams a descris sosirea bărcii ca fiind încărcată cu „trofee ale victoriei, zeii păgânilor luaţi în acest război fără sânge pentru creştinism”.
Două secole mai târziu, Societatea Misionară din Londra l-a dus pe A'a din Ra'iatea în Anglia, unde a fost expus în muzeul lor din Londra. În 1890 societatea a împrumutat A'a Muzeului Britanic, iar în 1911 proprietatea a fost transferată.
Din păcate, British Museum nu are de zeci de ani o galerie Oceania, aşa că nu are un loc potrivit pentru a expune această sculptură cheie într-un context adecvat. Prin urmare, A'a a fost împrumutat unor expoziţii externe, cum ar fi spectacolul Oceania 2018 al Academiei Regale de Arte.
A'a a fost multă vreme o mare sursă de inspiraţie pentru artiştii europeni. Picasso a văzut o distribuţie a sculpturii în casa artistului şi colecţionarului suprarealist englez, Roland Penrose, într-o vizită în Sussex în 1950 – şi a comandat prompt o copie pentru studioul său. Henry Moore îl admirase pe A'a din anii 1920, iar în 1978 Muzeul Britanic i-a oferit o distribuţie pentru cea de-a 80-a aniversare. Rămâne la vedere în Hoglands, fosta sa casă din Hertfordshire.
Alături de A'a, British Museum împrumută alte cinci obiecte Te Fare Iamanaha/Musée de Tahiti et des Iles.
A'a nu se va întoarce în Rurutu, deoarece insula îndepărtată de 2.400 de locuitori nu are facilităţile muzeului din Tahiti. Dar o altă distribuţie este în primăria de pe Rurutu.
Steven Hooper, specialist în arta Pacificului la Centrul Sainsbury al Universităţii din East Anglia, îl descrie pe A'a ca fiind „una dintre cele mai mari creaţii artistice ale omenirii, ca un lucru de mare raritate, minune şi curiozitate – în sensul pozitiv al secolului al XVIII-lea".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe