Brontomerus, cel mai atletic dinozaur din categoria sauropodelor, descoperit de cercetători

Un nou dinozaur deosebit de atletic, echipat cu coapse extrem de puternice, din clasa sauropodelor, numit Brontomerus, a fost identificat de o echipă de cercetători britanici şi americani, pe baza unor oase fosilizate descoperite în Statele Unite ale Americii, informează AFP.

Urmărește
41 afișări

Aceste oase - omoplat, şold, coaste şi vertebre - au fost descoperite într-o carieră din statul Utah în anii 1990 şi transportate într-un muzeu unde au rămas aproape 10 ani, înainte de a fi cercetate de savanţi, a explicat Mike Taylor, de la University College London, unul dintre autorii studiului.

Mărimea şi forma osului şoldului au permis reconstituirea unui nou specimen de sauropod, un subordin al dinozaurilor.

Acel os neobişnuit de mare era acoperit de muşchi deosebit de puternici, probabil cei mai puternici din ordinul sauropodelor, o clasă de erbivore patrupede în rândul cărora au trăit cele mai mari animale de pe Terra. Printre alte sauropode figurează diplodocus şi brachiosaurus.

În opinia cercetătorilor, o astfel de musculatură îi permitea acestui animal să aibă lovituri de picior foarte puternice, cu care îşi alunga rivalii, în sezonul de împerechere, dar şi eventualii prădători care îl atacau.

"Loviturile de picior erau probabil utilizate atunci când doi masculi se luptau pentru o femelă, însă, având un astfel de avantaj, ar fi de mirare ca aceste animale să nu se folosească de el şi pentru se apăra de prădători", a explicat Mike Taylor.

Fragmentele de oase descoperite le-au permis cercetătorilor să reconstituie scheletul unui adult - probabil o femelă - şi al puiului acesteia.

Mama cântărea circa 6 tone, fiind de mărimea unui elefant de talie mare, şi avea o lungime de 14 metri. Puiul măsura în jur de 200 de kilograme - greutatea unui ponei - şi avea o lungime de 4-5 metri.

Acest dinozaur deosebit de musculos a trăit ca şi celelalte sauropode pe un teren mai degrabă uscat şi accidentat, de pe care coapsele sale puternice l-ar fi propulsat ca un vehicul 4x4, consideră Matt Wedel de la Universitatea Pomona din California, coautor al studiului.

Brontomerus mcintoshi ar fi trăit cu 110 milioane de ani în urmă, în cretacic, potrivit acestui studiu, publicat în revista de paleontologie Acta Palaeontologica Polonica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici