Bronzurile chinezeşti din colecţia Y.S. Laurent, cumpărate de un chinez care refuză să le plătească

Cele două bronzuri chinezeşti care făceau parte din colecţia Yves Saint Laurent - Pierre Bergé, scoasă la licitaţie la Paris, săptămâna trecută, au intrat în posesia unui colecţionar chinez care refuză să le plătească deoarece consideră că acestea fac parte din patrimoniul Chinei.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Bronzurile chinezeşti din colecţia Y.S. Laurent, cumpărate de un chinez care refuză să le plătească

Bronzurile chinezeşti din colecţia Y.S. Laurent, cumpărate de un chinez care refuză să le plătească (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest anunţ reprezintă o adevărată lovitură de teatru în controversa legată de sculpturile - un cap de şobolan şi un cap de iepure - furate în urmă cu 150 de ani din Palatul de vară din Beijing, de către trupele franco-britanice, şi devenite ulterior un adevărat simbol al umilirii coloniale a Chinei, care a cerut în numeroase rânduri retrocedarea lor.

"Cred că oricare dintre chinezi ar fi procedat la fel în acest moment. Încerc să fiu la înălţimea responsabilităţilor mele", a declarat cumpărătorul, Cai Mingchao, într-o conferinţă de presă organizată la Beijing.

"Dar trebuie să precizez faptul că banii nu pot fi viraţi", a adăugat Cai Mingchao, care conduce o celebră casă de licitaţii cu sediul în Xiamen. Cai Mingchao este cunoscut pe piaţa operelor de artă. În 2006, el a cumpărat pentru suma de 15 milioane de dolari o statuie a lui Buddha din epoca dinastiei Ming, cu ocazia unei licitaţii organizate în Hong Kong.

"După vânzarea lor (a sculpturilor, n.r.), au existat multe speculaţii în privinţa identităţii cumpărătorului. Vă anunţ că acesta este un chinez şi că el merită admiraţia noastră", a declarat Niu Xiafeng, directorul adjunct al Fondului pentru patrimoniul naţional din China, un organism semi-guvernamental, care încearcă încă din 2002 să recupereze operele de artă furate de pe teritoriul chinez.

"Şi noi vrem să subliniem, aşa cum a făcut-o şi Cai Mingchao, că aceşti bani nu pot fi viraţi", a adăugat Niu Xiafeng.

Cai Mingchao şi Niu Xiafeng au refuzat să răspundă întrebărilor din partea jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă, limitându-se la citirea comunicatului.

Comunicatul nu precizează dacă Mingchao Cai refuză să plătească pentru că nu are banii necesari sau dacă este vorba de o chestiune de principiu.

Conform unei ştiri difuzate de agenţia China Nouă, Niu Xiafeng, Cai Mingchao şi Fondul pentru patrimoniul naţional din China au acţionat împreună pentru a sabota licitaţia organizată de casa Christie's.

"Fondul a fost supus unor presiuni foarte mari pentru a participa la licitaţie, dar acesta a fost un demers excepţional, într-o situaţie excepţională, care a avut ca scop să oprească vânzarea", se afirmă în această ştire.

Sporind şi mai mult starea de confuzie, agenţia China Nouă, în serviciul ei în limba chineză, a sugerat că banii ar putea fi totuşi viraţi. "Ne aflăm încă în perioada legală de plată, nu ştim deocamdată dacă tranzacţia va fi parafată sau nu", a declarat Niu Xiafeng.

Potrivit site-ului casei Christie's, cumpărătorul are la dispoziţie şapte zile pentru a vira banii în cont.

Un purtător de cuvânt al casei Christie's din Beijing, care aparţine omului de afaceri francez François Pinault, a declarat că nu va face, deocamdată, niciun comentariu.

Imediat după licitaţia de săptămâna trecută, guvernul chinez a atacat în termeni duri casa Christie's, acuzând-o că a vândut în repetate rânduri opere de artă chinezeşti care au fost furate.

Cele două sculpturi ornau o fântână din secolul al XVIII-lea concepută de călugărul iezuit francez Michel Benoist. Ansamblul cuprindea cele 12 animale din calendarul chinezesc şi era amplasat în faţa Palatului de vară, construit în stil occidental, al împăratului Qianlong (1735 - 1795), situat în partea de nord-vest a capitalei chineze.

Cinci dintre cele 12 capete - maimuţă, bivol, tigru, cal şi porc - au putut fi recuperate în ultimii ani, cu ajutorul unor fonduri private. Fondul pentru patrimoniul naţional din China a cumpărat capul de porc de la un colecţionar american, în 2003.

Poly, un grup financiar finanţat de armată, şi miliardarul Stanley Ho, din Hong Kong, au cumpărat celelalte bronzuri, cu ocazia diverselor licitaţii de artă.

În prezent, guvernul chinez cere retrocedarea celorlalte sculpturi aflate pe piaţă şi refuză să le plătească.

Citeşte şi:

Beijingul acuză Christie's că a tranzacţionat opere furate

Colecţia de artă a lui Yves Saint Laurent, scoasă la licitaţie

Sculptura de Brâncuşi din colecţia Y.S. Laurent, vândută pentru 29 de milioane de euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici