- Home
- Cultură-Media
- BEIJING, (02.03.2009, 13:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bronzurile chinezeşti din colecţia Y.S. Laurent, cumpărate de un chinez care refuză să le plătească
Cele două bronzuri chinezeşti care făceau parte din colecţia Yves Saint Laurent - Pierre Bergé, scoasă la licitaţie la Paris, săptămâna trecută, au intrat în posesia unui colecţionar chinez care refuză să le plătească deoarece consideră că acestea fac parte din patrimoniul Chinei.
Urmărește
67 afișări
Bronzurile chinezeşti din colecţia Y.S. Laurent, cumpărate de un chinez care refuză să le plătească (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest anunţ reprezintă o adevărată lovitură de teatru în controversa legată de sculpturile - un cap de şobolan şi un cap de iepure - furate în urmă cu 150 de ani din Palatul de vară din Beijing, de către trupele franco-britanice, şi devenite ulterior un adevărat simbol al umilirii coloniale a Chinei, care a cerut în numeroase rânduri retrocedarea lor.
"Cred că oricare dintre chinezi ar fi procedat la fel în acest moment. Încerc să fiu la înălţimea responsabilităţilor mele", a declarat cumpărătorul, Cai Mingchao, într-o conferinţă de presă organizată la Beijing.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Dar trebuie să precizez faptul că banii nu pot fi viraţi", a adăugat Cai Mingchao, care conduce o celebră casă de licitaţii cu sediul în Xiamen. Cai Mingchao este cunoscut pe piaţa operelor de artă. În 2006, el a cumpărat pentru suma de 15 milioane de dolari o statuie a lui Buddha din epoca dinastiei Ming, cu ocazia unei licitaţii organizate în Hong Kong.
"După vânzarea lor (a sculpturilor, n.r.), au existat multe speculaţii în privinţa identităţii cumpărătorului. Vă anunţ că acesta este un chinez şi că el merită admiraţia noastră", a declarat Niu Xiafeng, directorul adjunct al Fondului pentru patrimoniul naţional din China, un organism semi-guvernamental, care încearcă încă din 2002 să recupereze operele de artă furate de pe teritoriul chinez.
"Şi noi vrem să subliniem, aşa cum a făcut-o şi Cai Mingchao, că aceşti bani nu pot fi viraţi", a adăugat Niu Xiafeng.
Cai Mingchao şi Niu Xiafeng au refuzat să răspundă întrebărilor din partea jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă, limitându-se la citirea comunicatului.
Comunicatul nu precizează dacă Mingchao Cai refuză să plătească pentru că nu are banii necesari sau dacă este vorba de o chestiune de principiu.
Conform unei ştiri difuzate de agenţia China Nouă, Niu Xiafeng, Cai Mingchao şi Fondul pentru patrimoniul naţional din China au acţionat împreună pentru a sabota licitaţia organizată de casa Christie's.
"Fondul a fost supus unor presiuni foarte mari pentru a participa la licitaţie, dar acesta a fost un demers excepţional, într-o situaţie excepţională, care a avut ca scop să oprească vânzarea", se afirmă în această ştire.
Sporind şi mai mult starea de confuzie, agenţia China Nouă, în serviciul ei în limba chineză, a sugerat că banii ar putea fi totuşi viraţi. "Ne aflăm încă în perioada legală de plată, nu ştim deocamdată dacă tranzacţia va fi parafată sau nu", a declarat Niu Xiafeng.
Potrivit site-ului casei Christie's, cumpărătorul are la dispoziţie şapte zile pentru a vira banii în cont.
Un purtător de cuvânt al casei Christie's din Beijing, care aparţine omului de afaceri francez François Pinault, a declarat că nu va face, deocamdată, niciun comentariu.
Imediat după licitaţia de săptămâna trecută, guvernul chinez a atacat în termeni duri casa Christie's, acuzând-o că a vândut în repetate rânduri opere de artă chinezeşti care au fost furate.
Cele două sculpturi ornau o fântână din secolul al XVIII-lea concepută de călugărul iezuit francez Michel Benoist. Ansamblul cuprindea cele 12 animale din calendarul chinezesc şi era amplasat în faţa Palatului de vară, construit în stil occidental, al împăratului Qianlong (1735 - 1795), situat în partea de nord-vest a capitalei chineze.
Cinci dintre cele 12 capete - maimuţă, bivol, tigru, cal şi porc - au putut fi recuperate în ultimii ani, cu ajutorul unor fonduri private. Fondul pentru patrimoniul naţional din China a cumpărat capul de porc de la un colecţionar american, în 2003.
Poly, un grup financiar finanţat de armată, şi miliardarul Stanley Ho, din Hong Kong, au cumpărat celelalte bronzuri, cu ocazia diverselor licitaţii de artă.
În prezent, guvernul chinez cere retrocedarea celorlalte sculpturi aflate pe piaţă şi refuză să le plătească.
Citeşte şi: Beijingul acuză Christie's că a tranzacţionat opere furate Colecţia de artă a lui Yves Saint Laurent, scoasă la licitaţie Sculptura de Brâncuşi din colecţia Y.S. Laurent, vândută pentru 29 de milioane de euro
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe